Да живеем 150 години здрави и бодри. Защо не?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

За младостта се налага да се „борим на всяка крачка“. И докато потребителите на козметика харчат милиарди, опитвайки се да върнат времето назад, до източника на вечна младост на дъното на флакона така и още никой не се е добрал.

Но един от изследователите на Харвардската медицинска школа – Дейвид Синклер, смята, че тайната на спирането на процеса на стареене е по-близо, отколкото си мислим.

„Не бих дръзнал да поставям предел на продължителността на човешкия живот“, казва той.

Синклер е посветил последните 20 години в търсене на това, което би могло да помогне на хората да останат по-дълго здрави и да увеличи продължителността на живота им.

Ученият изучавал ресвератрола – молекула, открита в гроздето, която предизвикала истинска сензация преди десет години, показвайки многообещаващи резултати в продължаването на живота както на здрави мишки, така и на страдащи от затлъстяване.

Синклер дори взел решение да изпробва действието на ресвератрола върху себе си, което прави през последните десет години, и твърди, че се чувства бодър и здрав. Подобни резултати от приема на ресвератрол описват и родителите на изследователя, които са над седемдесет години.

Днес Синклер е стигнал още по-далече в изследванията си. Той провежда тестове върху мишки, страдащи от преждевременно стареене, в опит да им върне младостта и здравето.

Ученият се надява, че един ден изследванията му ще помогнат да се предотвратят или отсрочат такива заболявания като рак и Алцхаймер при хората.

Всичко това, разбира се още е на стадий изследвания, но Синклер е сигурен, че работата му ще позволи на мнозина от нас да живеят по-дълъг и здравословен живот.

„Можем ли един прекрасен ден да живеем до 150 години? Не виждам защо не – това е само въпрос на време“, отбелязва изследователят.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори