Дали соленият океан на Европа, луната на Юпитер, е приютил живот?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

От всички места в нашата слънчева система (разбира се, освен Земята), луната на Юпитер Европа може би има най-голям шанс да е подходящо място за живот.

Учените са заинтригувани от огромния й океан от течна вода, който се крие под дебела ледена обвивка, като е възможно животът да се крие именно там.

Сега, нова научна статия разкрива, че колосалният океан не е просто течна вода, а това е солена течна вода, което я прави потенциално още по-близка до океаните на Земята, отколкото първоначално си мислехме.

„Потенциалната обитаемост на океана намиращ се под повърхността на Европа, зависи от неговия химичен състав, което може да се отрази в геоложката повърхност на Европа“, пишат изследователите.

Засега посещаване на Европа с пилотирана от хора мисия не е на дневен ред, затова учените са направили следващото най-добро нещо. Чрез мощния спектрографски инструмент на космическия телескоп „Хъбъл“, изследователите са в състояние да открият състава на близките светове, а в случая с Европа, околната среда се оказва много, много солена.

Ако луната на Юпитер е наистина толкова солена, колкото показва спектрографският анализ, това може да е знак, че водите там са подходящи за живот. Дали обаче някаква форма на живот някога е съществувала там, е много по-сложен въпрос.

Изследователите са обмислили възможността да изпратят някакъв вид роботизирана сонда на повърхността на Европа. Първата работа на тази сонда би била да пробие невероятно дебелия слой лед, за да може да вземе проба от течната вода долу.

Такава мисия обаче би била скъпа, и въпреки че има голям интерес сред учените да търсят извънземен живот, НАСА и други космически агенции сега са фокусирани в голяма степен върху пътувания до Луната и в по-далечно бъдеще до Марс.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори