Диетата без глутен може да представлява риск за диабет тип 2

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Безглутеновите диети са доста популярни, но ново изследване показва, че те не водят до по-добро здравословно състояние за повечето хора. Нещо повече, изследването показва, че хората приемали с храната повече глутен имат намален риск да развият диабет тип 2.

Това е заключението на учени, провели 30 – годишно изследване. То показва, че приемащите глутен имат с 13% по-нисък риск да развият диабет от възрастов тип.

Разбира се, за някои хора избягването на глутена (протеин съдържащ се в зърнените продукти) е задължително, защото те имат непоносимост към съставката и приемането й може да доведе до болки в корема, подуване на корема или умора. Други страдат от цьолиакия, автоимунно заболяване, засягащо обвивката на тънките черва, на което е противопоказна употребата на глутен.

Редица хора, които нямат глутенова нетолерантност обаче мислят, че храната без глутен е по-здравословна. Това е накарало екип учени от Харвардския университет да предприемат мащабното изследване. В продължение на тридесетгодишен период на всеки 2 до 4 години те са проверявали диетата на 200 хиляди души. Разделили са хората на редовно приемащи глутен и такива, които са се хранили без глутен. 30 години по-късно е направена проверка кой е развил диабет тип 2. Това е най-често срещаната форма на диабет при която организмът на човек не може да използва произвеждания инсулин ефективно и това води до повишаване равнището на кръвната захар. Това състояние е опасно, защото може да увреди стените на кръвоносните съдове, нервите и други тъкани.

Учените откриват диабет тип 2 при 16 000 от участниците в изследването. При хората приемали глутен заболяването се среща с 13% по-рядко в сравнение с тези, пазили безглутенова диета. Това дава основание на учените да твърдят, че има връзка между консумацията на глутен и риска от диабет тип 2. В същото време те не могат да обяснят защо хората приемали глутен имат по-малък риск от заболяване в сравнение с тези, които не са приемали глутен.

Едно възможно обяснение е това, че храните с глутен съдържат повече фибри, за които в редица проучвания се доказва, че предпазват от диабет тип 2. За изясняването на връзката между глутена и диабет тип 2 са нужни още изследвания, твърдят изследователите от Харвард.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Здраве

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори