ООН: Изкуственият интелект може да доведе до нестабилност в света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

ООН подготвя откриването на нов Център за изкуствен интелект и роботика, чието седалище ще бъде в Хага. Центърът ще бъде към Изследователският институт на ООН за престъпления и правосъдие и ще следи развитието на изкуствения интелект с идеята, че то може да доведе до дестабилизиране на света.

Според ООН, изкуственият интелект и роботите съоръжени с него, представляват опасност за хората. От естествените тревоги за автоматизация на производството и причиняването на масова безработица, до появата на автономни роботи убийци и престъпници, в служба на престъпни хора или общности или дори такива с изкуствен интелект, които по някаква причина сами са тръгнали по пътя на престъпленията. Точно с тези възможни опасности ще се занимава новият Център за изкуствен интелект и роботика на ООН.

Според стратегическия съветник към Центъра Иракли Беридзе, екипът му ще генерира и нови идеи за това, как появата на изкуствен интелект може да помогне за постигане на базисни цели на световната организация. Неговото разбиране е, че освен възможните опасности от развитието на изкуствения интелект, може да има и редица ползи, които първата институция на ООН занимаваща се с него, ще може да използва.

„Ако обществото не се адаптира бързо, развитието на изкуственият интелект може да доведе до нестабилност. Първата ни работа е да направим екип от експерти идващи от бизнеса, преподаватели и изследователи, хора от граждански неправителствени организации, както и от правителствени институции.  Няма да искаме забрана или забавяне на новите технологии, но ще видим как те могат да допринесат за постигане на целите за устойчиво общество, които ООН преследва. За целта няма само да говорим, а ще стартираме и изпълняваме конкретни проекти“, казва Беридзе.

Рей Курцвейл: сингулярността ще се случи до 2029

Трябва да се каже, че не само ООН, но и страни, като САЩ, Китай и Русия  и институции в тях, са загрижени от бързото развитие на изкуствения интелект и от последиците от това развитие. Особено опасни могат да бъдат последиците от създаването на оръжия с изкуствен интелект. Израел е сред най-напредналите в тази област страни.

През август над 100 учени работещи в областта на роботиката и изкуствения интелект призоваха ООН да предприеме  действия срещу създаването на автономни оръжия. Според тях, смъртоносните автономни оръжия ще предизвикат нова революция във воденето на войни. Веднъж създадени, те могат да участват в терористични действия, в тероризиране на цивилно население, могат дори да станат обект на хакерски атаки с непредвидими последици.

Стивън Хокинг: Трябва да се евакуираме от Земята до 100 години

Учени и мислители, като Стивън Хокинг и Илън Мъск също предупреждават за такива опасности от развитието на изкуствения интелект, като според тях има две възможности – изкуственият интелект или ще се превърне в най-доброто нещо случило се на човечеството или в най-лошото. В този смисъл, решението на ООН да създаде Център за изкуствен интелект и роботика е добро, а целта е защита на правата на човека.

Категории на статиите:
Футурология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори