Древна фигурка за шах допълва историята на играта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Хората играят шах от векове, но новооткрита фигурка за шах в Норвегия разкрива разпространението на древната игра в скандинавския регион и дава някои интригуващи прозрения за историята й. 800-годишната шахматна фигурка е намерена при разкопки в обект в град Тонсберг.

Малко преди Коледа археолози от Норвежкия институт за културно наследство (НИКН) откриват фигурката с височина от около 3 см в къща от 13-ти век в Тонсберг, който е най-старият град в Норвегия. Това, което прави фигурката особено интересна, е нейният уникален арабски модел и абстрактната й форма, според НИКН.

61ba4b36b56c864059b7bced5f3ea2c2

„Дизайнът на фигурката има абстрактна форма и е проектиран според ислямската традиция, където не може да бъдат изобразявани човешки фигури“, казва пред списание Нюзуик Ларс Хаугестен, ръководител на разкопките.

„Фигурката е украсена с малки кръгове и има изпъкнала „муцуна“, на върха с два пунктирани кръга.

Фигурката е изработена от рог, а къс олово вероятно е поставен в средата, за да може тя да стои здраво на шахматна дъска“, казва Хаугестен.

Древната форма на шаха, наречена „шатрандж“, е помогнала на археолозите да определят, че фигурката изглежда като кон, но при варианта на днешната игра, тя би била офицер.

Шахът вероятно се е разпространил в скандинавския регион през последната половина на 12-и век, според Хаугстейн. Играта се играе в арабския свят след завладяването на Персия през 7-ми век и се разпространява в Испания през 10 век от маврите. От Испания стига на север до Скандинавия. Най-старата находка от скандинавския регион е от Лунд, Швеция – шахматна фигура, подобна на намерения артефакт от Тонсберг.

acc4d8367d080600d87ed3f4ddd3b53d

От началото на есента на 2017 г. археолозите от НИКН са разкопали район, известен като „Портал 3“ на Андерс Мадсънс, в центъра на модерния Тонсберг. От 12-и до 15-ти век този район е влизал в покрайнините на средновековния Тонсберг. Учените са открили няколко древни улици и къщи, както и керамика, метал, гребени, фигури от рог и други артефакти, свързани със Средновековието.

Фигурките на офицери са малко, когато става дума за средновековни находки. Повече от 1000 шахматни фигурки от средновековието са били открити при разкопки в Берген, друг град в Норвегия, но само шест от тях са били офицери, казва Хаугстейн пред списание Нюйзуик.

Ако тази публикация ви е интересна, моля споделете я.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори