Добре дошли в джунглата на пъпа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Scott Snyder / SXC

Антония Михайлова

Нашите пъпове са нещо от рода на… тропически гори. Роб Дън (Rob Dunn) и група биолози не оглеждат чуждите пъпове просто ей така. Те са професионални наблюдатели на пъпове и са открили пикантни подробности за микробите, които обитават тази част на тялото на 60 доброволци.

Работата над изследването започнала преди две години. Студент последна година в биологическия факултет решил да вземе образци бактерии, живеещи в пъповете на негови колеги. Идеята хрумнала на изследователи от университета на Северна Каролина, които решили сериозно да се заемат с изследването.

Хората може да се заинтересуват от научните изследвания, ако им се демонстрират реални неща, например истинска процъфтяваща екосистема, която се намира върху кожата, смятат учените. Пъпът е едно от местата по нашето тяло, които ние най-рядко почистваме, затова учените имали шанс да научат повече за микробите, които живеят там и се чувстват прекрасно върху тялото на съвременния човек. Те взели материал от пъповете на 60 доброволци, които първо били заинтригувани, а след това – шокирани от резултатите. В лабораторията учените провели генетични изследвания на откритите бактерии.

Добре дошли в джунглата

Учените открили в образците от 60-те пъпа 2368 различни вида бактерии, 1458 от които вероятно са напълно нови за науката. Един пъп може да съдържа 29 вида бактерии, друг – 107, но средно пъповете са населени от 67 вида микроби. Един от доброволците например имал такава колекция от бактерии, която може да се срещне в почвата на Японските острови, където той никога не е бил. На друг особено „благоухаещ” участник в изследването, който не си бил мил пъпа няколко години, открили два вида бактерии, които обикновено обитават ледените шапки и геотермалните източници.

При никой от доброволците не бил открит само един вид бактерия, освен това 8 определени вида присъствали в пъповете на 70% от тях. И ги имало в големи количества.

Проби от пъпни бактерии: Bacillus subtilis (вляво) и Staphylococcus epidermidis.
Снимка: Belly Button Diversity

„Това прави пъповете подобни на тропически гори – казва Дън. – Във всяка гора има голямо количество различни растения, но някои определени видове дървета обикновено преобладават.”

Следващият етап на изследването ще изясни какви бактерии точно обитават нашето тяло. За да се разбере това, е необходимо първо да се изясни защо са се заселили в нашия пъп.

В опит да отговори на този въпрос екипът на Дън вече работи над бактериите, чиито образци са взети от нови пъпове. Скоро участниците ще наброяват 600 души. Изследователите планират да използват тези образци, за да проверят връзката между обитателите на пъповете и всичко останало, включително мястото на раждане на човека и моделите на имунната му система. Учените се надяват това да хвърли светлина и върху влиянието, което имат подобни квартиранти върху здравето ни.

Източник: National Geographic

Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори