Древни любовни заклинания в египетски папирус

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Imaging Papyri Project, University of Oxford & Egypt Exploration Society
Антония Михайлова


Египтолози разшифроваха надписи на древен папирус и откриха магически заклинания за любовна магия, съблазън и управление на обекта на обожание.

Учените са разшифровали две заклинания, написани на гръцки език. Те са датирани от III в. от н.е. и имената на техните автори са неизвестни.

Едното от заклинанията призовава боговете да „изгорят сърцето“ на жена, докато тя не обикне заклинателя, разказва Франко Малтомини от университета на Удине в Италия.

Второто заклинание е насочено към мъж и съдържа редица магически думи, за да подчини обекта на заклинание, да го управлява и да прави с него всичко, което поиска, пише Live Science.

Според текста на заклинанието вещицата трябвало да извърши огнено жертвоприношение в банята, като начертае заклинанието на стената. Малтомини е превел заклинанието по следния начин: „Заклевам ви, земя и вода, духа, който присъства във вас и в тази баня, да изгорите в пламък, както ще изгори (името на жената) от ръцете на родилата я (името на майката на жената), докато не се яви при мен…“

След това се произнасяли имената на някои богове и магически думи. „Свещени имена, възпламенете се на този път и изгорете сърцето ѝ…“, докато тя не се влюби в човека, направил заклинанието.

© Imaging Papyri Project, University of Oxford & Egypt Exploration Society

© Imaging Papyri Project, University of Oxford & Egypt Exploration Society

Двете заклинания не са насочени към конкретен човек, а са съставени по такъв начин, че в текста да може да се постави всяко име.

Археолозите Бернард Грефел и Артър Хънт са открили заклинанията в Оксиринхските папируси. Това са ръкописи, открити от археолозите през 1896 година край Оксиринх в Египет. Най-древните папируси датират от 50 г. от н.е., а по-късните – от средата на VI в.

Много от тях принадлежат на Обществото за изследване на Египет. Специалистите вече столетие постепенно разшифроват надписите.

Малтомини е сред голяма група редактори и автори от няколко института, които се занимават с анализ и превод на последните партиди от магични текстове, които ще бъдат публикувани в следващия том на „Оксиринхски папируси“ – серия от книги, посветени на ръкописите от Оксиринх.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори