Таен тунел разкрива мистерии на Теотиуакан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Древната мезоамериканска цивилизация от Теотиуакан, живяла на 30 мили (50 км) североизточно от днешния Мексико Сити, от години представлява загадка за археолози и историци.

Началото на строителството на древния град е датирано в периода около 400 г. пр.Хр. 800 години по-късно, някъде около 400 г., Теотиуакан израства до най-мощния и влиятелен град в региона – дом на около 200 хиляди души. През 750 г. великият Теотиуакан вече е изгорен, изоставен призрачен град.

Таен тунел под една от древните пирамиди дава надежда на археолозите, че ще имат възможност да надникнат дълбоко в сърцето на тази енигматична цивилизация.

Храмът на Пернатия змей. © Janet Jarman

Храмът на Пернатия змей. © Janet Jarman

Смята се, че около началото на XIV век ацтеките са открили руините на Теотиуакан. Древният град бил изоставен шест века по-рано. Именно ацтеките дали на града неговото име, което може да бъде грубо преведено като „Град на боговете“.

Въпреки че е основан около 400 г. пр.Хр., Теотиуакан е започнал бурен растеж около 500 години по-късно. Бил е построен по оста север–юг, с широк булевард, известен като „Авеню на мъртвите“, който се простира между високия 147 стъпки Храм на Луната и широкия площад, наричан Цитаделата, в южния край. В сърцето на града доминира масивният Храм на Слънцето с височина 213 стъпки.

В периода между разцвета на Теотиуакан около 400 г. и неговото напускане градът, изглежда, е горял няколко пъти, вероятно в резултат на гражданска война или пък на инвазия от чужда армия. Около 750 г. оцелелите жители на града вероятно са се присъединили към съседни градове и култури или пък са последвали търговските пътища, загърбвайки своя велик град.

Храмът на Луната. © Janet Jarman

Храмът на Луната. © Janet Jarman

В наше време, около 1200 години по-късно, заради липсата на писмени сведения историците нямат категоричен отговор на редица въпроси за Теотиуакан, включително кой е основал града, как е бил управляван той, какъв език са говорили неговите обитатели или каква е била тяхната религия. Сега, изглежда, археолози, прекарали последните 13 години в проучвания на място, са напът да намерят отговорите на някои въпроси.

939944654_c0a7b2b720_b

Както съобщава Smithsonian Magazine, силна буря през 2003 г. предизвиква свлачище и отваря дупка в основата на една от пирамидите – Храма на Пернатата змия, намиращ се в Цитаделата. Когато археологът Серхио Гомез от Мексиканския национален институт по антропология и история се снишил в мрака, установил, че се намира в нещо като тунел – дело на човешка ръка.

Оттогава насам Гомез и неговият екип археолози и работници проучват тунела, който се простира на дължина 330 фута (около 100 м) от Цитаделата до центъра на храма.

Тунелът под Теотиуакан. Изображение: Sergio Gómez

Тунелът под Теотиуакан. Изображение: Sergio Gómez

Те открили, че оригиналният вход на тунела, който се намира на няколко метра от дупката, отворена от свлачището, очевидно е бил затрупан от камъни преди около 1800 години. Изводът е, че каквото и да е имало вътре, би трябвало да е останало недокоснато досега.

Екипът се движил много бавно и внимателно през тунела през последните години. По време на работата си хората извадили около 1000 тона земна маса. Към края на 2015 г. били възстановени около 75 хиляди артефакта – от раковини, през съдове и бижута, до животински кости и дори фрагменти човешка кожа.

© Janet Jarman

© Janet Jarman

Археолозите открили, че тунелът свършва в широка камера с формата на кръст, съдържаща купища бижута и статуи. Това им дава основание да мислят, че са на прага на откритието на гроб на все още неизвестен теотиуакански владетел. В камерата учените са намерили още съкровища, включително огърлици, буркани с кехлибар и две статуи от черен камък, вероятно фигури на божества.

Въпреки че Гомез и екипът му все още не са открили фактически гроб, археологът вярва, че тунелът и различните му камери заедно с богатството на внимателно подбраните артефакти може да представлява символично погребение.

Чиния във формата на "летящо куче" е открита непокътната. © Janet Jarman

Чиния във формата на „летящо куче“ е открита непокътната. © Janet Jarman

По отношение на вече откритите артефакти Гомез казва пред Smithsonian: “Може да прекараш цялата си кариера в оценка на съдържанието.

Предстои да бъдат екскавирани три нови камери и археолозите работят с болезнена отдаденост, буквално с четки за зъби, за да са сигурни, че няма да повредят нищо. Каквото и да е то, вероятно е ключ към тайните на Теотиуакан.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори