Две активни ядра едновременно в една галактика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA, Vivian U et al.
Антония Михайлова

Смята се, че в центъра на всяка голяма галактика има свръхмасивна черна дупка. Някои от тях са спокойни и кротки – като Стрелец А* в нашата галактика днес, а други са активни, като повечето свръхмасивни черни дупки в галактиките от миналото.

За да разберат кое точно е причината за тази разлика, астрономите с помощта на инфрачервените инструменти на обсерваторията Кек провели продължителни наблюдения на галактиката Mrk 273. Това е галактика с ядро, в което има толкова много сини звезди, че то се откроява на общия фон.

Центърът на Mrk 273 е ярък в инфрачервения диапазон, а наличието на дълга „опашка” на 130 000 светлинни години определено сочи за неотдавнашен сблъсък, което е най-вероятната причина за активното звездообразуване в ядрото и неговата сравнителна яркост.

Астрономите обикновено смятат, че след такова сливане поглъщането на вещество от свръхмасивната черна дупка трябва рязко да се активира.

„Акрецията на материал върху спокойната черна дупка в центъра на галактиката й позволява да расте по размер, до състояние, в което галактичното ядро става активно – пояснява д-р Вивиан Ю от Калифорнийския университет в Ривърсайд (САЩ), водещ автор на изследването. – Работата е там, че сливането на галактики води до загубата на ъгловия момент на газа на двете изходни галактики и избутването му към центъра, което, както се смята, играе основна роля в превръщането му в активно ядро. Но кога точно се случва това, на какъв етап след сливането, досега беше трудно да се каже.”

Изследването показало, че Mrk 273 фактически има две ядра, на които тепърва предстои да се слеят. Двете имат свои свръхмасивни черни дупки и всяка образува около себе си въртящи се газови дискове, от които те непрекъснато засмукват газ.

Според получените данни двете ядра още сега са активни, тоест Mrk 273 е галактика с две активни ядра, съществуващи в един момент от времето.

Отчет за изследването скоро ще се появи в изданието Astrophysical Journal, а с кратката му версия можете да се запознаете тук.

Източник: Universe Today

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори