Две години жеги вещаят британските метеоролози

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

de.flash-screen.com
Антония Михайлова

Британската метеорологична служба смята, че близките две години ще станат най-горещите на планетата.

Според учените ръстът на вредни емисии в атмосферата, водещ до парников ефект, ще доведе до сериозни изменения в климатичната система на Земята, съобщава ВВС.

Тази година средната температура е била с 0,68 градуса по Целзий по-висока от обичайните показатели.

Учените твърдят също така, че температурната аномалия Ел Ниньо, възникваща в Тихия океан и водеща до повишение на температурите, ще има значително влияние върху времето на планетата. Макар че в Европа това явление ще доведе до понижаване на температурите през летния период.

Ръководителят на британската метеорологична служба Стивън Белчър смята, че обичайните природни явления, естествено, влияят на климата, но безспорно е и това, че повишението на температурите на планетата е свързано с парниковия ефект, предизвикан от високото съдържание на вредни газове в атмосферата.

„Ако следващата година отново покаже повишени температури, то ще стане очевидно, че климатът на планетата продължава да се променя“, казва той.

Проф. Роуън Сатън от университета на Рединг добавя, че 2014, 2015 и 2016 година ще станат най-горещите на планетата за времето на наблюдения.

„Това не е случайност. Наблюдаваме ефект на натрупване на температурите в океана и атмосферата, което е свързано с парниковите газове“, смята ученият.

Какви са причините за изменението на климата?

Различни фактори

Учените твърдят, че увеличаващото се количество въглероден диоксид в атмосферата и продължаващите изменения, протичащи в океаните, ще доведат до сериозни последствия.

Проф. Адам Скейф казва, че сега на планетата протичат едновременно няколко кардинални изменения, което не може да не се отрази на състоянието на климата.

Първото е Ел Ниньо, когато колебанието на температурите на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан води до наводнения там, където обикновено има суши, и обратното. Резултат са станали сушите в Южна Африка, Източна Азия и на Филипините, както и наводненията в Южна Америка.

Освен това в северната част на Тихия океан се отбелязва повишение на температурите, което обикновено се случва веднъж на десетилетие.

В същото време в Северния Атлантик се отбелязва снижение на температурите.

Сега учените се опитват да разберат как тези големи изменения на температурните режими в различните части на света ще повлияят на общата климатична картина на планетата.

Кое ще надделее?

Проф. Сатън смята, че макар да е ясно по какъв начин влияят вредните емисии в атмосферата върху повишението на температурите на планетата, не е ясно как точно ще се променя климатът, като се отчитат толкова грандиозни явления в океаните.

В същото време метеоролозите смятат, че близкото десетилетие ще бъде по-прохладно и сухо през лятото за Европа – поради захлаждането в Атлантика. Но това ще се случи, ако тихоокеанските процеси не повлияят на атлантическите.

Такова захлаждане, разбира се, може да помогне за възстановяването на арктическите ледове.

В същото време проф. Сатън отбелязва, че ако влиянието на парниковите емисии продължава, ефектът от това ще се окаже по-дългосрочен, отколкото се смята.

„Ако затоплянето, предизвикано от парниковите газове, продължи, това ще има много продължителни последствия за планетата и дори ще припокрие ефекта от такива сравнително краткотрайни явления като например Ел Ниньо“, казва той.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори