ЕК оправдава обвинения в сексизъм Нобелов лауреат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Antonio Olmos for the Observer
Антония Михайлова

Изданието The Independent съобщава за готвещ се доклад на Европейската комисия, в който се доказва шеговития характер на думите на Нобеловия лауреат сър Тим Хънт за проблемите с жените в науката.

Член на ЕК, изслушал речта на Хънт на конференцията в Южна Корея, я подложил на подробна разшифровка, много различна от получилата известност в медиите.

Изявлението на Хънт е фиксирано от няколко репортери, но в техните новини били игнорирани следващите реплики на учения, записани от представителя на Еврокомисията. „А сега сериозно. Впечатлен съм от икономическото развитие на Корея. И жените учени безспорно са изиграли важна роля в него. Науката има нужда от жени и вие наистина трябва да се занимавате с наука, независимо от всички препятствия и независимо от такива чудовища като мен“, заявил Хънт.

В интервю за в. The Observer Хънт настоявал, че думите му трябва да се възприемат само като шега. „Опитах се да се пошегувам, макар шегата да беше глупава. Но думите „а сега сериозно“ не бяха споменати в първите новини и ме заляха хиляди обидни писма“, разказва той.

Говорителят на Еврокомисията потвърдил пред The Independent съществуването на разшифровката, включена в готвещия се доклад.

На 9 юни на конференцията в Южна Корея Хънт говорил пред жени учени и научни журналисти. „Позволете ми да ви разкажа в какво е проблемът с момичетата. Когато те работят в лабораториите, се случват три неща: влюбвате се в тях, те се влюбват във вас, а когато ги критикувате, плачат.“

Думите на учения били цитирани в Twitter от една от участничките в конференцията и предизвикали бурен протест в англоезичния научен свят. В резултат на скандала и бурни спорове в социалните мрежи биологът бил принуден да напусне Лондонския университетски колеж, комитета по наградите в областта на биологията в Кралското научно общество и Европейския изследователски съвет.

В края на юни колеги на Хънт, както и известните изследователи Брайън Кокс (Brian Cox) и Ричард Докинс (Richard Dawkins) критикували уволнението на Нобеловия лауреат под натиска на кампании в социалните мрежи и призовали Хънт да бъде възстановен на длъжност.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Браво!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори