Експериментален двигател може да ни заведе до всяка точка на света за два часа

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Двигателят „sodramjet“, произведен в Китай, е достигнал девет пъти скоростта на звука при тест в аеродинамичен тунел. Двигателят може да задвижва самолет, за да достигне до всяка точка на света в рамките на до два часа, казват производителите.

Учените казват, че sodramjet (съкращение от „постоянен косо детонационен реактивен двигател“) може да бъде първата истинска надежда за хиперзвуков полет – със скорост многократно по-голяма от скоростта на звука и нещо, което би направило, както пътуванията тук на Земята, така и космическите пътувания много по-лесни.

„С трансатмосферните самолети за многократна употреба можем да излетим хоризонтално от пистата на летището, да се ускорим в орбита около Земята, след това да влезем отново в атмосферата и накрая да кацнем на летище“, казват учените от Института на Китайската академия на науките по механика, пише в ново проучване, публикувано в китайския вестник по аеронавтика. „По този начин достъпът до космоса ще стане надежден, рутинен и по-лесен.“

Идеята е теоретична вариация на познатия от десетилетия scramjet, сама по себе си вариация на ramjet, надграждаща върху поколения работа по високоскоростни полети.

Много търговски самолети днес имат турбовентилатори или (за по-малки джетове), турбовинтови двигатели. Те са произлезли от идеята за турбореактивния двигател, а върху родословното дърво на реактивното задвижване турбореактивният двигател и реактивният самолет са нещо като братовчеди.

По същия начин, по който, да речем, изследователите продължават да работят върху проучването на звездите, заедно с токамак или охладени със сол реактори заедно с реактори с лека вода, изследванията върху идеята за този тип реактивен самолет продължават от междувоенния период. Поради техния дизайн турбореактивните двигатели, турбовентилаторите и турбовитловите двигатели работят по-добре в зоната, която сме решили, че е подходяща за пътнически полет. В по-голямата си част това е дозвуков полет в земната атмосфера.

Sodramjet е най-новият и съвсем различен случай на употреба. Ramdjet доведе до scramjet, който беше проектиран да достигне до 15 пъти скоростта на звука. Подобно на най-бързите горивни и дори ракетни самолети, тайната е в отпадането на голяма тежест от летателното средство – скрамът извлича кислород направо от въздуха, вместо в кондензиран вид от резервоар.

Но това означава по-крехък цикъл на горене, който, оказва се, може да бъде намален от самия звуков бум, създаден от двигателя. Scramjet просто никога не е достигнал пълния си потенциал.

South China Morning Post (SCMP) съобщава, че sodramjet следва десетилетия на работа върху scramjets, започнала в Съединените щати. Но в Китай развитието на концепциите на scramjet също продължават. Въпреки това, водещият изследовател Джианг Цонглин се разочарова от скремовете и решава да тръгне по свой път, въз основа на теория, публикувана от НАСА през 1980 г .:

„Джианг и колеги казаха, че им е омръзнало от фаталната слабост на scramjets в дизайна. Scramjet едва успя да генерира каквато и да било тяга със скорост 7 Mach или повече. Разходът на гориво беше толкова висок, че никоя търговска авиационна компания не би могла да плати сметката. А пилотите – да не говорим за пътниците – биха могли да получат инфаркт, ако от тях се изисква да рестартират двигателя от време на време по време на полет. „

Ключовата разлика при sodramjet е, че новият дизайн използва звуковата стрела за добавяне на горене, а не за издухване.

„Превръщането на ударната вълна от враг в приятел им помогна да поддържат и стабилизират горенето с хиперзвукова скорост“, съобщава SCMP. „Колкото по-бързо лети двигателят, толкова по-ефективно изгаря водородното гориво. Новият двигател също е много по-малък и по-лек от предишните модели. „

Все още нищо не е сигурно в този дизайн, който не може да бъде тестван в аеродинамичен тунел с пълна скорост – такъв просто не съществува. Остава много да се види, проучи и докаже. Но изглежда, че sodramjet е хиперзвуков претендент в началото на ерата, когато тази технология ще бъде от решаващо значение за пътуванията и изследванията.

Публикувано в Popular Mechanics.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори