Ел Ниньо може да провокира войни и епидемии

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ел Ниньо
Антония Михайлова

Учените от Националното управление по океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) са фиксирали признаци на опасното океанско-атмосферно явление Ел Ниньо.

Явлението, което учените очакваха през 2014 година, е започнало да се проявява през февруари 2015г. Феноменът се характеризира с колебания на температурите на водата в повърхностния слой на Тихия океан, което обикновено води до екстремни природни условия.

Специалистите твърдят, че в периода на действието на Ел Ниньо може да се наблюдават суши и потопи, а също затопляне на цялата планета.

Феноменът Ел Ниньо се характеризира с това, че от дълбините на Тихия океан към неговата повърхност се повдигат топли води, променяйки движението на атмосферните маси, което води до формирането на тропически бури и урагани в едни региони и аномални суши – в други.

Някои специалисти смятат, че настъпването на Ел Ниньо допринася за военните и социалните конфликти в страните, засегнати от това природно явление.

Обикновено продължителността на феномена трае от 6 до 8 месеца, но в момента има всички предпоставки сегашният епизод на Ел Ниньо да бъде по-продължителен.

Най-голямо влияние Ел Ниньо оказва на Южна Америка. Там на фона на това явление е имало наводнения през 2011 година. В Централна Америка пък настъпила суша, а на север била отбелязана доста топла зима.

Какво влияние ще окаже сегашният Ел Ниньо върху планетата, е трудно да се прогнозира.

Известно е, че екстремните природни условия не може да не се отразят на поведението и здравето на хората. По-конкретно в периода на Ел Ниньо може да възникнат мащабни епидемии от трески, малария и други заболявания.

Освен това с настъпването на Ел Ниньо често възникват социални и военни конфликти, които могат да доведат до граждански войни. Според статистиката Ел Ниньо е свързан с 21% от всички съществуващи военни конфликти.

С други думи, климатичните изменения на нашата планета могат да доведат до сериозни социални сътресения, което да стане причина за избухването на нави войни, чиято цел да стане борбата за средства за съществуване. До този извод учените са стигнали, като анализирали създалата се ситуация в световната икономика.

В резултат на процесите на глобално затопляне в някои региони на земното кълбо условията за живот са се влошили толкова, че в близко време хората може да се окажат принудени да напуснат своите родни места в търсене на по-подходящи условия.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори