Ерик Верден: Човешкият живот може да се удължи значително

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ерик Верден е световноизвестен учен в областта на остаряването, президент на Института за изследване на стареенето Бюк. Институтът е най-големият независим изследователски център на стареенето в света.

В интервю за сп. Nautilus, Верден казва, че бързото нарастване на изследванията свързани с възрастовите промени и стареенето се дължат на едно откритие, направено през 90-те години на миналия век, показващо, че стареенето не е нещо неизбежно. То е предизвикано от мутации, а учените рано или късно, биха могли да направят промени в генома на човек, които да удвоят средната възраст на хората.

Щом има начини да се регулира стареенето, най-вероятно ще се намери и хапчето за това,

казва Верден, но обяснява, че все пак няма безсмъртие и няма лекарство което да направи човека безсмъртен.

Това което може да се постигне е удължаване на живота. То може да се постигне, когато тялото се поддържа добре. Правилното хранене и физическите упражнения са невероятно „лекарство“ срещу стареенето, казва Верден. Според него трябва да се третират причините, а не симптомите,  в комбинация с фармацевтични изделия и правилен начин на живот.

И днес се предлагат много мистични „лечения“ на старостта – преливане на кръв от млади хора на възрастни такива, изследвания на ролята на теломерите (сложна структура в края на хромозомата) за процеса на стареене, разработването на хапчета против стареене на базата на някои бактерии и пр. Това обаче не е решение, счита Верден.

Има и нещо друго: когато средната възраст на човек расте и се комбинира с намаляващата раждаемост,  характерна за много от развитите нации в света, резултатът е бързо нарастване на дела на възрастното население. Тогава съотношението на  хората, които са извън производствения процес и са в пенсия, спрямо тези, които произвеждат, се променя и това се отразява негативно на икономиката.

Пред  хората стои проблемът как стареенето и по-дългият живот да не идва за сметка на увреждане на природата, на влошаване на икономиката или благосъстоянието на по-младите, въпроси които трябва да се решават едновременно с опитите да се удължи човешкия живот, заключава Верден.

Категории на статиите:
Генетика

Коментари

  • Buy Doxine Propecia Soft Propecia [url=http://levibuying.com]filitra vardenafil tablets[/url] Amoxicillin And Cats Keflex Tablets Comprar Propecia Generico

    MiguRormwago 7 ноември 2017 14:58 Отговор
  • Omeprazole Non Prescription Advair [url=http://cheapestcial.com]online pharmacy[/url] Provera Dysmenorrhea

    Ronneve 8 октомври 2017 11:14 Отговор
  • Безсмъртието е пътят за овладяване на вселената!

    zemlqnin 20 юли 2017 11:10 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори