Ето ги първите в света снимки на вкуса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учени от австралийския национален университет за първи път са успели да запечатат процеса на работа на вкусовите рецептори.

Екипът изследователи разгледал отделните клетки на езика на мишка с помощта на специално разработен микроскоп и видял как те захващат и обработват молекулите с различен вкус.

Върху човешкия език се намират повече от 2000 вкусови рецептора, които различават поне пет вкуса – солен, сладък, кисел, горчив и умами (комбинация от всички). И все пак взаимодействието между клетките на вкусовите рецептори и процесът на възприятие на вкуса не са изучени напълно.

Новият инструмент за визуализация показва, че всеки вкусов рецептор съдържа клетки, различаващи всеки от вкусовете. За тази цел учените осветили езика на мишка с инфрачервен лазер, който предизвиква в някои части на езика и молекулите на вкуса ефект на флуоресценция.

Сега учените се надяват да изследват процесите, които в този момент протичат в главния мозък, за да разберат логиката на възникването на вкусовите усещания.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори