Миризмата на топъл хляб ни прави по-добри

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Антония Михайлова

Човек става по-добър към околните и непознатите благодарение на миризмата на горещ пресен хляб, установиха специалисти от университета в Южен Бретан.

Прясно изпеченият горещ хляб често предизвиква асоциации с топлия домашен уют и семейното благополучие. Повечето хора признават, че вкусът му е необикновен. Но учените твърдят, че позитивното въздействие на човека идва не само от вкуса на топлия хляб, но и от неговата миризма. Именно с това може да се обясни например по-дружелюбното ни отношение към абсолютно непознати хора.

Френските изследователи са направили тези изводи въз основа на резултати от наблюдения, които провеждали в голям супермаркет. По-приветливи и приятелски настроени били хората, които се спирали на щанда за прясно изпечен хляб.

Както обяснява британското издание Journal of Social Psychology, този феномен обяснява способността на някои миризми да действат като пусков механизъм за позитивното настроение на човека, да го правят по-отворен и добронамерен.

По-рано е доказано научно, че определени миризми са способни да предизвикват усещане за щастие. Учените възнамеряват да разберат възможно ли е това качество да се трансформира в нещо по-конкретно, например във вид на помощ за околните.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментари

  • Топъл хляб………. ммммммм.:)

    Chiron 10 ноември 2012 10:23 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори