Откриха шести вкус, който обяснява слабостта ни към въглехидрати

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени от университета на Орегон доказаха, че хората могат да усещат шести вкус, характерен за богатите на въглехидрати храни, съобщи Сайънс алърт.

Откритието не само добавя нов вкус към познатите досега пет – солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може и да обясни защо толкова обичаме съдържащите скорбяла храни.

Учените определят новия вкус като скорбялен – характерен за сложните въглехидрати, като тези в хляба, ориза и макароните.

Досега се смяташе, че хората не могат да разграничат вкуса на въглехидратите, защото те се разграждат много бързо и остава само вкусът на захарните молекули, които ги изграждат.

Екипът се надява да открие и рецепторите на езика, които улавят шестия вкус.

Учените са направили откритието, като са давали на доброволци съединения, блокиращи рецепторите за сладко, и съединение, спиращо ензима, който разгражда веригата на въглехидратите.

През 2015 г. американски учени откриха доказателства, че мазнината също има вкус, който, макар и да е слаб, засилва останалите по същия начин като горчивината. (БТА)

Категории на статиите:
Открития

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори