Ето как се формира планетна система

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Формиращата се планетна система около звездата J 1604 в представите на художника.
© The Graduate University for Advanced Studies, National Astronomical Observatory of Japan
Антония Михайлова

Международна група астрономи под ръководството на Сатоши Маями от Университета за перспективни изследвания (Япония) фиксира в инфрачервения диапазон ръкав от протопланетен облак, който вероятно съответства на формирането на планети. Наблюденията на учените са водени с инструмента  HiCIAO на телескопа „Субару”.

Ако това наистина е така, то астрономите за първи път са успели пряко да наблюдават образуването на планети от протопланетен облак.

Обект на изследването била младата звезда 2MASS J16042165-2130284 (J 1604), която се намира на 470 светлинни години от нас и има възраст 3,7 млн. години. Наличието на извит ръкав в заобикалящия я облак, както и близостта до „дупката” на протопланетния диск означава както присъствието на невидими още планети в центъра на диска, така и процес по активно планетообразуване. Именно то обуславя съществуването на ръкава от газ и прах, активно поглъщащ планетите и спътниците им при нарастване на техните маси.

Подобни преки наблюдения са много важни. Макар че теорията за формирането на планетите от протопланетни дискове отдавна се смята за общопризната, досега не е фиксиран процес по създаването на планети в частта от протопланетния диск, която вече е очистена от газ и прах от първите се появили планети.

След детайлен анализ и строеж на компютърен модел, съответстващ на наблюдаваните параметри на ръкава и диска, астрономите стигнали до извода, че вътрешният край на последния е отделен от централната звезда на 63 астрономически единици, самият диск е наклонен на 10°, а дължината на ръкава е равна на 50 а.е.

© The Graduate University for Advanced Studies, National Astronomical Observatory of Japan

Такива размери на „дупката” в диска и наличието на ръкав се намират в пълно съгласие с теоретичната картина за формирането на планетите в диска. Разбира се, там има поне една екзопланета и тя се намира на орбита 40–50 а.е. от звездата, което съответства примерно на положението на Плутон в Слънчевата система. Изследователите смятат, че са успели да получат първото наблюдателно ограничение на зоната на възможно планетообразуване около други звезди.

Фактически там може да има много повече екзопланети. Размерите на „дупката” в диска и предлаганите от учените орбити на планетите може да съответстват на цяла планетна система от типа на Слънчевата, където извън пределите от 30 а.е. няма нито една планета джудже.

Източник: Национална астрономическа обсерватория „Телескоп „Субару”

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори