Ето кои са четирите най-вероятни сценария за края на света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The Day After Tomorrow
Ивайло Красимиров

Основните заплахи за края на човечеството са епидемии, ядрена война, природни катаклизми и удар от астероид, се казва в доклад, публикуван в портала Как ще свърши светът (How Will The World End).

Експертите смятат, че туберкулозата е най-опасната болест за човечеството. По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2017 г. от туберкулоза са се заразили 10 милиона души, от които 2 милиона са починали. При такъв темп на разпространение на болестта тя би изтребила човечеството за по-малко от 5 хиляди години. Сред другите смъртоносни заболявания експертите нареждат малария, вируса ебола и менингит.

На второ място по степен на опасност за населението на земята учените поставят ядрената заплаха. В настоящата година стрелките на символичния часовник за „Деня на страшния съд“ са поставени на две минути до полунощ.

Основната климатична заплаха за Земята представлява глобалното затопляне. Отбелязва се, че при запазване на сегашното темпо на повишение на температурата – 0,2 градуса на 10 години – глобалната температура ще се повиши с 44 градуса за 2136 години и тогава Световният океан ще залее цялата суша.

Сблъсък на астероид със Земята е малко вероятен, смятат авторите на доклада. Въпреки това, в случай на падане на един от потенциално опасните астероиди — Florence — могат да умрат 1,2 милиарда от жителите на планетата.

Експертите са съставили настоящия списък на базата на информация от 50 различни източника, включително статистика на ООН, данни на СЗО, Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията и НАСА.

Категории на статиите:
Искам да знам · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори