Краят на света: различните сценарии за Деня на Страшния съд

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The Matrix
Ивайло Красимиров

В много научнофантастични книги, филми и дори сериозни прогнози за бъдещето на човечеството се говори за края на света. Дали хората сами ще се самоунищожат или това ще стане чрез реализирането на извънземна заплаха? Какви са най-вероятните начини краят на света да се случи?

Ето най-вероятните форми, които краят на света може да приеме, както ги описва изданието CheatSheet.

1. Сблъсък на Земята с астероид.

Вероятността за нещо подобно учените изчисляват като 1 на 74 817 414. Предполага се, че именно удар на астероид е станал причина динозаврите да изчезнат от Земята. Всъщност астероиди се сблъскват с нашата планета непрекъснато, но те не са големи и ефектите най-често са локални. Евентуален удар с голям астероид обаче, потенциално може да унищожи живота на Земята. Учените и космическите агенции вече търсят начин и технологии нещо подобно в бъдеще да бъде предотвратимо.

2. Разширяване на слънчевата маса.

Астрономите изчисляват, че след 7.5 милиарда години масата на слънцето ще достигне до сегашната орбита на Земята. В даден момент слънцето ще се „раздуе“ толкова много, че ще погълне цялата Земя. Това е толкова отдалечено във времето, че дотогава най-вероятно Земята вече няма да бъде обитавана от хора или други живи същества.

3. „Планета скитник“ или черна дупка да се удари в Земята

Астероидите са страшни, но не толкова плашещи като случайни, междузвездни „планети скитници“ и черни дупки, които могат да се появят от нищото и да се забият в нашата планета. Ако това се случи идва краят на света. Но шансовете за нещо подобно са едно към безкрайност, въпреки това, което може да сте прочели в интернет.

Nucwar-668703980

4. Ядрена война

Това е  заплаха, която е плашещо реална – много по-реална от една „измамна планета скитник“. Ядрената война е постоянна и продължаваща заплаха от 40-те години на миналия век и макар че нещата се охладиха малко, светът остава изправен пред този апокалипсис. Той все още е много реален.

5. Изкуственият интелект

Това е друга потенциална заплаха за човечеството, която стана плашещо реална през последно време. Тъй като изкуствената интелигентност става все по-широко разпространена и разбира се все по-интелигентна идеята, че тя ще се опита да пороби човечеството, става все по-трудно да се игнорира. Докато има шанс това да се случи, много експерти не предупреждават за опасността. Дали някой хубав ден, вашият „умен хладилник“ няма да ви накара да платите за да отворите вратата и да си вземете нещо за хапване?

6. Болести и епидемии

Това също си е една реална заплаха. Спомнете си, че чумата е изтребила 60% от населението на Европа през 14 век. Вярно е, че сме постигнали напредък срещу много болести с ваксини и съвременни медицински технологии, но никога не знаете кога ще се появи нов страшен и смъртоносен проблем. Просто погледнете скорошната паника за Ебола като пример.

7. Вируси и бактерии създадени от хората

Не всички болести непременно трябва да бъдат естествени. Ами лабораторно създадените биологични опасности? Те съществуват и ако попаднат в неправилните ръце – да речем на терорист, който не разбира с какво си има работа – можем да се окажем в голяма беда.

8. Замърсяване на околната среда

В сравнение с лабораторно създадените биологични оръжия, една пластмасова бутилка в река изглежда съвсем безобидна. Но това е само частица от замърсяване в голям мащаб, за което трябва да се притесняваме всички, и вече виждаме тревожни признаци, че нашето поведение на планетата може да доведе до пълен екологичен колапс. Екосистемата е все по-крехка. Затоплянето на океаните например, може да убие рибите и да потопи огромни обработваеми площи и жилища.

9. Био-технологична заплаха

Вече обсъждахме болестите, причинени от човека. Но какво да кажем за човешките проблеми, свързани с лечението на болестите? Както може би знаете, ние се сблъскваме с този проблем, когато става дума за антибиотици. В най-простия случай ние изчерпваме ефективните антибиотици и болестотворните бактерии стават все по-силни и по-устойчиви. Съществуват и други форми, които биотехнологичното бедствие може да приеме разбира се, но това е най-ясната и най-актуална опасност за повечето хора.

10. Научни експерименти

Експерименти, като тези за ускоряване на частиците в CERN (и други лаборатории), където учените ни уверяват, че няма от какво да се тревожим, могат да доведат до непоправима катастрофа. Учените също така уверяваха преди време, че взривяването на една атомна бомба няма да е толкова страшно. Тези учени разбира се бъркаха, но не знаеха това предварително – въпреки че се опираха на някаква теория.

Alien, Ridley Scott

Alien, Ridley Scott

11. Извънземни същества

Да, извънземните са истинска заплаха. Най-вероятно. Да има интелигентен живот на друго място във Вселената, това е почти сигурно статистически. Въпросът е какво ще стане, когато най-накрая влезем в контакт с тях? Ако те са по-напреднали от нас, повечето експерти не мислят, че това ще се окаже добре за човечеството.

12.  Слънчеви изригвания и гама лъчи

Докато е ясно, че слънцето няма да ни погълне в продължение на милиарди години, не можем да сме сигурни, че слънчеви изригвания няма да ни изпепелят. Слънчевите изригвания са често срещани и имат потенциал да нанасят големи щети. Но те не са единствената заплаха от космоса – и потоците на гама-лъчи също са там и могат да причинят изключително сериозни поражения.

13.  Супер-вулкани

Вероятно сте чували термина „supervolcano“, като този в Йелоустоун, САЩ, които има невероятно разрушителна сила. Толкова много енергия и сила се крие в него, че може да ни изтрие, ако има изригване. Йелоустоун не е единственият супер-вулкан, има още няколко такива по света.

14.  Ами ако всички живеем в Матрицата?

И ако някой реши, че искат да затвори играта? Ще приключим по най-необикновения начин: Идеята, че живеем в някаква симулация, и че всичко може да „стане черно“ за миг. Това разбира се, е нищожно малко вероятно и някои учени дори излязоха да потвърдят, че не сме просто актьори в гигантска видео игра. Но отново това може да е точно това, което архитектите на симулацията са програмирали да направят.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори