Еверест не е най-високият връх! Ето коя е шапката на света

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова


Откакто Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей за първи път достигат връх Еверест – най-високия връх в света – през 1953 година, същата цел си поставят много алпинисти. Но избират не този връх, който трябва.

Всъщност спящият вулкан Чимборасо в Еквадор трябва да се смята за най-високата точка на планетата. И макар че неговата височина е 6267 метра, а височината на Еверест – 8848 м, учените могат да обяснят защо последният не бива да се смята за най-високия връх, пише The Daily Mail.

Древният Чимборасо, изригнал за последен път през I хил. от н.е., вече е смятан за най-високата точка на планетата от XVI до началото на XIX век, докато данните не били опровергани от индийския математик и топограф Радханат Сикдар.

Столетие по-късно френски учени възстановяват справедливостта, напомняйки, че повърхността на планетата Земя не е идеално кръгла, нейният радиус на екватора е почти с 20 км по-голям, отколкото на полюсите.

Чимборасо се намира по- близо до екватора в сравнение с Еверест. Последният може да се смята за най-висок само ако се ориентираме по нивото на морето. Но ако измерим височината на планините от центъра на Земята, вулканът Чимборасо ще се окаже с няколко метра по-висок от Еверест.

Учените са решили да върнат лидерството на вулкана Чимборасо и се качили на върха му на 5 февруари 2016 година, където измерили неговата височина с навигационна спътникова система.

И така, оказва се, че вулканът е по-висок от хималайската Джомолунгма, която не влиза дори в 20-те най-високи точки на планетата.

Еверест е известен с тежките условия за изкачване. Алпинистите, решили да го покорят, рискуват своя живот. Учените предлагат да се обърне внимание на Чимборасо – този вулкан е по-висок, изкачването му е къде по-просто и има желязна гаранция, че ще бъде покорен наистина най-високият връх на Земята.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори