Фантастична снимка на ято птици: Формация за охрана и отбрана

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Daniel Biber
Ивайло Красимиров

Невероятният кадър е дело на хоби фотографа Даниел Бибер. Миналата година той случайно успял да заснеме това ято обикновени скорци (Sturnus vulgaris), които заедно във въздуха заемат формата на птица. Снимката е заснета в Коста Брава, североизточна Испания.

Летенето на ято птици в определена, при това постоянно променяща се, формация се нарича мурмурация (от анлг. Murmuration). Този феномен в Дания се нарича „черно слънце“, а германците наричат поведението на ятото, образуването на определени форми по време на полет, „троянска звезда“.

Бибер е заснел серия кадри, които разкриват как птиците застават във формация „птица“, която скоро след това отново изчезва. Скорците се нуждаят от около 10 секунди, за да създадат голямата птица, а специалистите твърдят, че възможната причина за това е опита на граблива птица да ловува вътре в ятото. Затова те веднага променят формата си – за да отблъснат атаката.

Орнитолозите вярват, че този фантастичен танц на скорците, който може да се наблюдава и на други мета в Европа, служи именно на отбраната на ятото. Един скорец има среден размер от порядъка на 20 см и тегло от около 100 грама, така че често тези птици са обект на нападение от страна на соколи и други хищници във въздуха.

Формацията увеличава шансовете за оцеляване на отделните птици, но как е възможно да се действа в пълен синхрон? Има ли водачи в групата, по които да се ориентират останалите? Изследванията показват, че птиците реагират колективно. При нападение от граблива птица не е необходима друга команда.

Всяка птица в ятото се ориентира по поведението на най-близките до нея половин дузина скорци и пази същата дистанция спрямо останалите. Ако някоя птица смени посоката или темпото, останалите се напасват към нея в своеобразна верижна реакция, която се разпростира върху цялото ято.

На видеото: Мурмурацията на скорците.

Подобно поведение може да се наблюдава и при пасажи от риби.

Категории на статиите:
Животни · Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори