Създадоха синтетични рогове на носорози, за да наводнят пазара и да намалят бракониерството

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Носорог, Суазиленд. Creative Commons
Ивайло Красимиров

От 2007 година насам бракониерското избиване на носорози в Южна Африка се е увеличило с 9000%, според Световния фонд за дивата природа (WWF). Неправителствената организация „Спаси носорога“ (Save the Rhino) изчислява, че 1054 животни са били убити незаконно през 2016 г. За да преобърне тази ужасяваща тенденция, биотехнологичният стартъп Pembient създава синтетични рогове, които са неразличими от истинските до молекулярно ниво.

Съоснователят на Pembient и изпълнителен директор Матю Маркус смята, че да се наводни пазара със синтетични рогове ще е много по-ефективно, отколкото да се спре бракониерското избиване на носорози. Той счита, че синтетичните рогове на неговата компания ще намалят мотивацията на бракониерите да избиват носорозите за истински.

Роговете на носорозите са търсени, поради медицинските ползи, които се смята, че носят. Практикуващите традиционна азиатска медицина използват стрит на прах рог на носорог за всичко: от лекуване на махмурлук до илачи срещу рак. Роговете на носорозите са съставени основно от кератин, същата субстанция, която съставлява косата на човек. Ако си направите чай от щипка коса, той вероятно ще съдържа същите лечебни свойства като тези на роговете на носорозите.

Въпреки липсата на доказателства за целебните им свойства, роговете на носорозите са много търсени. Някои консервативни групи не одобряват намеренията на Pembient, защото смятат, че производството на синтетични рогове само ще увеличи цената на истинските, превръщайки ги в още по-желана луксозна стока.

„На хартия, идеята да наводниш пазара с лесен достъп, за да намалиш търсенето, е добра,“ казва Софи Стафорд, мениджър комуникации на „Опазване на носорозите в Ботсвана“. „За съжаление това моге да не сработи на практика.“

„Вероятно ще има някакъв краткотраен ефект, но ние знаем, че платежоспособните купувачи в Китай и Виетнам правят ДНК проверка при покупката. Ще има хора, които купуват синтетичните, но това само ще увеличи търсенето и съответно цената на автентичните рогове.“

Освен това, казва Стафорд, пазарът е твърде голям: „Дори само един процент от хората в източна Азия да иска истински рог от носорог и да могат да си го позволят, това са 10 милиона консуматори – напълно достатъчно, за да изчезнат носорозите.“

Някои консервативни групи са склонни да търсят решения със сериозни етични последствия, включително отравяне на рогове, за да се разболеят онези, които ги приемат. Но дори да е ефективно такова драстично решение на проблема, то само би намалило донякъде размера на черния пазар. Мярката не би намалила продажбите на рогове, използвани за символ на статус, цели или като орнаменти в бижутерията.

Други предлагат като мярка камери и GPS импланти в роговете на носорозите, а едно предприятие дори предвижда да вкарва роботи – носорози в стадата, които да предпазват популацията. Всяка потенциално полезна технология трябва да се вземе предвид, за да се намери решение, тъй като в противен случай носорозите просто ще изчезнат като вид.

Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори