Доказаха съществуването на квантова спинова течност

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Thomas Uehlinger / ETH Zurich
Антония Михайлова

Международен екип изследователи потвърди експериментално съществуването на предсказано преди 40 години състояние на веществото, известно като квантова спинова течност.

Изследването е публикувано в сп. Nature Materials, съобщава RNS.

По-рано квантовата спинова течност е откривана в някои магнитни материали, но не е откривана в природата. Учените от Кейбриджкия университет начело с Йоханес Кноле са открили фермиони на Майорана в двумерен материал със сходна на графена структура.

„Това ново квантово състояние на веществото е било предсказано, но досега не е наблюдавано“, казва Кноле. Учените отбелязват, че ако материалът, съдържащ квантова спинова течност се охлади до абсолютната нула, то пръчковидните магнити не се уравновесяват и образуват необичайна форма, предизвикана от квантовите флуктуации.

Учените използвали метод на разсейване на неутрони, за да докажат експериментално съществуването на квантова спинова течност в двумерен материал – кристали рутениев хлорид (RuCl3).

Изследователите проверили магнитните свойства на рутениевия хлорид, като го осветили с неутрони. „Това е ново допълнение към краткия списък с известни квантови състояния на веществата“, подчертава Кноле.

Според учените фермионите на Майорана могат да се използват като строителни елементи в квантовите компютри, което многократно ще ускори тяхната работа.

Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори