Фракингът предизвиква земетресения? Не казвайте на никого!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Неочакваният ръст на броя на земетресенията преди година в Оклахома, САЩ, предизвикал интереса на учените от геоложкото общество (OGS) при университета на Оклахома.

Те решили да изучат има ли връзка между сеизмичната активност и добива на газ и нефт с хидравлично разбиване (фракинг).

В този регион подземни трусове със сила 3 по Рихтер се наблюдават средно два пъти дневно.

В началото OGS не публикувало резултатите от своето изследване, опасявайки се от натиск от страна на нефтената промишленост. След това OGS съвместно с Американското геоложко общество (USGS) публикувало доклад през октомври 2013 г.

В него се казва, че отпадъчните води може да са един от факторите, засилващи сеизмичната активност. Твърдението предизвика недоволството на чиновниците от нефтената промишленост, се казва в статия, публикувана в сп. Energy Wire.

След това Energy Wire получило писма, свидетелстващи, че върху геоложкото общество в Оклахома е оказван натиск. Учените не трябвало да споменават, че голяма част от земетресенията се предизвикват от човека. Затова дълго време геолозите мълчали, макар да го знаели още от 2010 година.

Остин Холанд, учен от OGS, който знаел за тази връзка, изпитвал натиск от страна на нефтените компании, се казва в едно от писмата. Той дори заявил за липсата на неоспорими научни доказателства, че фракингът предизвиква земетресения.

„Учените от Оклахома, особено Остин Холанд, нееднократно повтаряха, че засилването на сеизмичната активност не може да се припише напълно на човешката дейност“, заявил през 2013 година Майк Тери, президент на Независимата нефтодобивна асоциация на Оклахома (OIPA).

Холанд провел изследване в гр. Мариета, в южната част на САЩ. Получените данни предизвикали безпокойство, но той не ги свързал с фракинга. След съвместното изявление на USGS и OGS ръководителите му в университета и комитетът, регулиращ добива на нефт и газ в Оклахома (OCC), изразили недоволство.

Харолд Хам, ръководител на компанията Continental Resources, явяваща се един от спонсорите на Оклахомския университет, също изразил желание да си поговори с Холанд, пише Energy Wire. В миналото Харолд Хам е бил съветник по енергетика при Мит Ромни, кандидат за президент на САЩ.

Холанд обяснил на ОССС и Continental Resources, че изследването му се е оказало полезно за Американското геоложко общество. Но „Continental Resources не смята засилването на сеизмичната активност за проблем, те се нервират от всеки разговор на тази тема“, обяснил той.

„Те отричат дори такава вероятност“, написал Холанд на своите ръководители.

Сред другите лица, заинтересувани от дискусията, била Патрис Дъглас, тогавашен комисар на ОСС, кандидат за Американския конгрес. Смята се, че тя е получила значително финансиране от Continental Resources, включително пари, отделени лично от Хам.

Други геолози предупреждават, че увеличеният брой на слабите трусове може да провокира силно земетресение.

EpochTimes

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори