Гените започват да мутират веднага след началото на живота

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Стотици незначителни генетични мутации започват да се образуват в клетките на ембриона скоро след зачеването, обявиха учени.

Изследователи от университета Йеил и клиниката Мейо съобщават, че много от тези мутации се появяват, когато се образуват полови клетки в ембриона. Това означава, че те могат да станат част от генома на ембриона и да бъдат предадени на следващото поколение.

„Това открива по-голяма перспектива за човешкото развитие „, казва изследователят Флора Вакарино, професор по неврология в Йейл. Това означава, че части от нашия геном не идва от родителите ни“.

Тези ранни генетични мутации са подобни на мутациите, откривани при рак, според изследователите. Това предполага, че раковите заболявания могат да се появят като нормален страничен продукт на клетъчното делене.

Според екипа на Вакарино, това откритие може да даде нов поглед върху причините за разстройства на нервната система и болести, като шизофрения или аутизъм. Тези състояния са предимно резултат от генетични аномалии, но не е установено да има един ген, наследен от родителите, който да ги причинява.

Изследването може също така да помогне да се обясни защо единият близнак може да има генетично разстройство, докато другият е здрав или защо някои от членовете на семейството, които носят болестно-причинителна мутация, не се разболяват, твърдят изследователите.

Откритието на учените от Йеил и Мейо е публикувано в списание Science.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори