Гигантска дупка уплаши американците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Дупката в Кърмит.
Антония Михайлова


Геолозите предупредиха жителите на Тексас, че две карстови дупки (пропадания в почвата) в градчетата Уинк и Кърмит са преминали в нестабилно състояние и рискуват да се слеят в една гигантска дупка, съобщава изданието Remote Sensing. За изследването накратко разказва Daily Mail.

Сливането на двете дупки ще бъде разрушително за двете градчета, чието население стига до 7000 души.

„Местността е натъпкана с оборудване и строежи, отнасящи се към нефтогазовата промишленост, и тръбопроводи. Освен това попадането на прясна вода под земята води до разтваряне на междинните слоеве соли и ускорява разширението на дупките“, отбелязват изследователите.

Учените разбрали за нарастването на нестабилността от спътникови снимки, измерващи потъването на земната кора.

Дупката в Уинк.

Дупката в Уинк.

Оказало се, че двете дупки (които се намират на около километър и половина една от друга) бързо се разрастват, а почвата около тях става все по-нестабилна. В резултат се е увеличил рискът от появата на нови карстови дупки или сливането им в една гигантска.

Първата дупка (в Уинк) е по-стара – тя се е образувала през 1980 година и е по-малка, но расте по-бързо. Втората – в Кърмит – е сравнително стабилна, но почвата на източния ѝ край пропада със скорост три сантиметра в година. Но най-много геолозите се безпокоят от територията източно от втората дупка, където поради ерозията на почвата много бързо нараства рискът от ново пропадане.

Като първопричина за образуването на двете карстови дупки учените смятат нефтените сонди – най-много кладенци в този район са открити през 1920-1970 година. Първата дупка се е образувала около кладенеца на фирмата Hendricks, а втората – около хранилището на компанията Gulf Oil.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори