Великата китайска стена се върна от водата (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

New China TV/YouTube
Антония Михайлова


През 1978 година в Източен Китай бил построен язовир и в резултат част от Великата китайска стена се озовала под водата. Рекордната суша през 2016 година отново върнала древния строеж на повърхността на земята.

Великата китайска стена, която се протяга на повече от 21 000 километра, е строена около 1000 години. Днес голяма част от нея, с изключение на влизащите в официалните туристически маршрути участъци, се намира в полуразрушено състояние.

Руините са подложени на ерозия, а също и на човешкото въздействие. Местните жители си вземат от нея камъни за строителството на своите жилища; другаде на мястото на стената се прокарват пътища, а в Цянси, провинция Хъбей значителен участък от древното съоръжение е отишло под водата след строителството на язовира Panjiakou.

Хидротехническото съоръжение е създадено през 1978 година за осигуряване на вода в градовете Тянцзин и Таншан. В същото време потопеният монумент привлякъл вниманието на туристите – тук гмурканията към Великата китайска стена са едно от най-популярните занимания.

Но лятото на 2016 година е богато на климатични аномалии по цял свят. Докато Европа се оказа във властта на небивали порои, Изтокът се измъчва от рекордни горещини. В резултат на продължителната суша за първи път от четири години подводният участък на Великата китайска стена се върнал изцяло на земята.

Както отбелязва Daily Mail, през последните години поради спадането на водното равнище част от потопения участък понякога „надниква“ над водата, но сега се е показал цял. Това може да се наблюдава от края на май.

След като в региона паднат дъждове, водоемът ще се върне на своето място – за радост на страдащите от недостиг на вода местни жители и гмуркачи.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Свят

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори