Гигантски астероид ще лети край Земята на 1 ноември

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

„Потенциално опасен астероид“ се очаква да премине на по-малко от шест лунни разстояния от Земята в началото на следващия месец. Астероидът, известен като 2022 RM4, се очаква да премине покрай Земята на 1 ноември – на около 2.3 милиона километра в най-близката си точка.

Според Центъра за изследване на близки до Земята обекти на НАСА ,астероидът има приблизителен диаметър между 330 и 740 метра. Той ще премине покрай синята планета с около 84 000 километра в час, според LiveScience.

Космически обект, който се намира в рамките на 190 милиона километра от Слънцето, се счита за „близък до Земята обект“. Всяко голямо тяло в рамките на 7.4 милиона киломeтра от Земята се класифицира с астрономическия термин: „потенциално опасен астероид“.

2022 RM4 също е астероид от тип Аполо, който е клас обекти, наречени на астероид 1862 Аполо. Такива астероиди имат орбита, която е по-голяма от орбитата на Земята около Слънцето и техният път пресича пътя на Земята. 2022 RM4 обикаля около Слънцето на всеки 1397 дни и пътят му понякога пресича орбиталния път на Земята около Слънцето.

Според НАСА Земята не е изправена пред известна опасност от апокалиптичен сблъсък с астероид поне през следващия век.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори