Гигантски астероид ще мине близо до Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

От НАСА съобщават, че на 1 септември астероидът „Флоренция“ ще мине много близо до Земята. Най-близкото разстояние до „Флоренция“ ще бъде около 7 милиона километра. Астероидът е сред най-големите в близост до Земята, като има размер от десетина  километра и широчина от 5 км.

Близкото разстояние и големият размер на астероида ще позволят на учените от НАСА да го изучат подробно и да направят нови изводи за характеристиките и възникването на астероидите като цяло.

Пол Чодас, мениджър на Центъра за изучаване на близки обекти до Земята към НАСА казва:

„Макар да има много известни астероиди преминаващи по-близо до Земята от „Флоренция“, всички те са по-малки. „Флоренция“ е най-големият астероид преминаващ толкова близо до Земята откакто програмата на НАСА за проучване на близки до Земята астероиди започна да действа“.

Астероидите са просто парчета скали, които обикалят в орбити около слънцето. Има и много астероиди обикалящи около Марс и Юпитер, като най-големият известен астероид има диаметър от над 930 км.

Разликата между астероиди и метеорити е единствено в близостта им до Земята. Метеоритите преминават много по-близо до Земята, а някои от тях дори навлизат в земната атмосфера. „Флоренция“ е астероид и макар според учените да преминава близо до Земята, това е според критериите за близост на астероиди, т.е. преминава на значително разстояние от нас.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори