Гигантски водовъртежи управляват климата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Гигантските водовъртежи от 100 до 500 км в диаметър променят климата на Земята.
© Sergey Kryazhimskiy
Антония Михайлова

Огромни океански водовъртежи, които могат да стигат до 500 км в диаметър, са способни да влияят на световния климат. Климатолозите обаче засега не могат да кажат с точност как се случва това.

Участъците от въртяща се вода от 100 о 500 км в диаметър се наричат мезоскални вихри. Те се образуват, когато потоците вода се дестабилизират поради препятствия (например острови). Водовъртежите носят огромни обеми вода и топлина през океаните.

Едва след няколко дни или дори месеци те спират да се въртят и се реинтегрират с околната вода.

Смята се, че те постепенно разсейват топлината или я разнасят по цялата посока на пътешествието. Но сега учените са измерили количеството вода и топлина, пренасяни от водовъртежите, и са стигнали до извода, че подобни явления имат определено влияние върху климата.

Бо Цю от Хавайския университет в Хонолулу и колегите му използвали спътникови данни, събирани от 1992 по 2010 г., за да установят водовъртежите, и плаващи сензори, за да съпоставят формите, обемите и температурата им.

Оказало се, че водовъртежите движат толкова вода, колкото най-големите океански течения. Основно те се движат на запад под влиянието на въртенето на Земята. В резултат всяка секунда към източните брегове на континентите се придвижват повече от 30 милиона тона вода.

„Количеството вода, което те са способни да носят на запад, се оказа голяма изненада“, коментира Цю.

Все още не е ясно как точно влияе това на природните условия, но по-скоро влиянието им е много голямо. Някои от най-големите световни източници на промяната на климата, например Ел Ниньо (Южната осцилация), се подхранват от топлината на океана и се движат благодарение на ветровете и морските течения.

Водовъртежите може да имат аналогични последствия – щом климатолозите установят това, ще стане възможно създаването на по-точни прогнози на регионалните последствия от изменението на климата.

Например океанските водовъртежи вероятно усложняват екстремните природни условия около Япония – топлата вода от тях се съчетава с топлите води на течението Курошио.

Не е ясно също как водовъртежите ще повлияят на климата в бъдеще, което на свой ред ще зависи от това, как изменението на климата ще повлияе върху тях. Напълно е възможно в по-топъл свят океанските водовъртежи да станат повече и да се образуват по-често. Те ще станат еквивалент на океанските урагани и вероятно дори ще допринасят за образуването на урагани.

Научната статия за огромните маси вода, влияещи на климата, е публикувана в сп. Science.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори