Гоблин, планетата джудже забелязана през 2015, подкрепя теорията за Планета Х

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Малка нова планета джудже – наречена Гоблин („Goblin“, Зъл дух) е забелязана на външния край на нашата Слънчева система. Което обаче е по-интересно, тя намеква, че не е сама там.

Изследователи от Института Карнеги са забелязали обекта далеч отвъд Плутон – и вярват, че неговата колеблива орбита предполага, че там може да е мистичната огромна и невидима Планета Х.

Изследователите вярват, че именно новият обект може да ги заведе до Планета Х – гигантската предполагаема скрита планета, която се смята за 10 пъти по-масивна от Земята.

Планетата джудже, обозначена като 2015 TG387 е открита на около 80 астрономически единици (AU) от Слънцето. (АU е единица за разстояние в космоса, равняваща се на разстоянието между Земята и Слънцето.)

За сравнение, Плутон се намира на около 34 AU, така че 2015 TG387 е около два и половина пъти по-далеч от Плутон.

Смята се, че тя има диаметър от около 300 км, което я поставя в края на скалата, квалифицираща я като планета джудже.

Планетата бе забелязана през октомври 2015 г. на японския телескоп, 8-метровия Subaru, разположен на върха на Мауна Кеа в Хавай – но на астрономите трябваха няколко години за да определят нейната орбита.

Новият обект има много удължена 40 000-годишна орбита и никога не се доближава до Слънцето – точката, наречена перихелион, е от около 65 АЕ.

Според учените, такива далечни обекти, като Гоблин, могат да се използват като сонди, за да се разбере какво се случва в края на нашата Слънчева система.

„Тези далечни обекти са като малки следи, които ни водят към Планета X. Колкото повече можем да открием, толкова по-добре можем да разберем външната Слънчева система и възможната планета, която според нас оформя техните орбити – откритие, което би предефинирало нашите познания за еволюцията на Слънчевата система“, казва Скот Шепърд, учен от института Карнеги.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори