Има ли втора Земя зад Слънцето?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

втора Земя
© NASA/JPL-Caltech/T. Pyle
Димитър Димитров

Ентусиасти, ловци на НЛО, спиритуалисти и дори някои учени са убедени, че в Слънчевата система съществува още една планета, т. нар. Планета Х, но няма как да я видим, защото тя следва абсолютно същата орбита като земната и се намира точно от обратната страна на Слънцето.

Тази умопомрачителна теория е създадена още от гръцкия философ Филолай, който наричал хипотетичната планета „обратна Земя“. Повечето учени продължават да се стараят да докажат неверността на хипотезата, че такава планета би останала скрита за постоянно, защото Слънцето е повече от сто пъти по-голямо от Земята, а по този начин двете планети никога няма да се намират от една и съща страна.

Интересното е, че дори военновъздушните сили на САЩ са финансирали изследвания относно съществуването на такава „обратна Земя“.

Според на пръв поглед налудничавата теория планета със същата маса като тази на Земята би имала и същата орбита. Ще се движи със същата скорост и ще има подобни на земните условия – гравитация, атмосфера и климат. Това би означавало, че е възможно да е населена със същества, подобни на живите организми на Земята.

Но конвенционалната наука отхвърля подобни предположения, като според повечето учени съществуването на Планета Х е невъзможно. Според тях, дори и да не сме виждали „обратната Земя“, то поне сме щели да усетим въздействието ѝ. Гравитационното ѝ привличане би причинило колебания в позицията на други планети, комети и сателити, а астрономите казват, че такова не се наблюдава. Също така, привличането от други планети би направило орбитата на „обратната Земя“ изключително нестабилна и благодарение на това щяхме да я видим.

Научният екип, финансиран от военновъздушните сили на САЩ, заключил, че ако съществува такава планета (наречена от тях Кларион), то щяхме да сме я видели най-много след един век. В научния доклад пише: „Разликите във движението на Венера, Земята, и Марс, причинени от присъствието на планета Кларион, няма как да са останали незабелязани за такъв период от време.“

И въпреки всичко все още има поддръжници на тази теория, а и в медийното пространство нерядко се появяват новини за евентуалното откриване на още една планета в Слънчевата система.

Daily Star

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори