„Господ ме изпрати при вас“: Сканираха мозък при „божествено откровение“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Shahar Arzy, Roey Schurr, 2016
Антония Михайлова


Случайно стечение на обстоятелствата позволи на учените да получат електроенцефалограма на мозъка на страдащ от епилепсия по време на пристъп на религиозно „пророческо“ бълнуване. Израелските медици съобщават за необичайния случай в сп. Epilepsy & Behavior.

Шахар Арци (Shahar Arzy) и Рой Шур (Roey Schurr) от Еврейския университет в Йерусалим описват 45-годишен вярващ израелец с ниско ниво на образование, който редовно спазвал обредните норми на юдаизма, но който преди не бил преживявал дълбоки религиозни чувства.

От 7-годишна възраст той страда от припадъци, чието огнище било локализирано в медиалния темпорален лоб. Курс с фенитоин го избавил от пристъпите до 23-годишна възраст, когато те започнали да се повтарят и медиците отново приложили фенитоин, както и карбамазепин, след което припадъците спрели.

Но човекът се измъчвал от постоянни панически атаки и тремор, отбелязано било и забавяне на мисленето и речта. Такива пристъпи не се съпровождали със загуба на съзнанието и продължавали по 30-60 секунди, понякога десетки пъти на ден.

Опитите да се овладеят те не дали резултат и човекът преминал клинично лечение, при което лекарите установили склеротични изменения в хипокампа. Продължителните наблюдения на активността на мозъка му се провеждали с електроенцефалорафия.

След спирането на фармакологичните средства епилептичните припадъци се възобновили в класическия вид. Осем часа след един от тях, при поредната ЕЕГ, пациентът преживял изключително ярка психоза след припадък.

Внезапно той замрял, след това започнал тихо да се моли. Накрая закрещял: „Ти си Адонаи, Господ“, изправил се, махнал електродите на енцефалографа и тръгнал из клиниката, призовавайки хората да се присъединят към него, крещейки: „Господ ме изпрати при вас!“ Впоследствие болният разказал за дълбоко преживяване на „божествено явление“. Психотичното състояние било овладяно с оланзапин и след няколко часа бълнуването спряло.

Данните от ЕЕГ показали, че в минутите на психоза при пациента се е развила изключително висока активност на гама-ритмите (с честота 30-40 херца) в лявата част на префронталния кортекс на главния мозък. На фона на епилепсията на темпоралния лоб локализираният в тази област скок на гама-ритми може да сочи, че развитието на психоза с религиозна окраска е било предизвикано от нарушение на работата на доста обширна невронна мрежа, свързваща редица области на мозъка.

Учените смятат, че това може да е така наречената мрежа на пасивен режим на работата на мозъка (Default Mode Network, DMN), чиято активност може да се забележи в мозък, намиращ се в състояние на покой. Нейните функции остават неизвестни, макар някои хипотези да свързват работата на DMN с възникването на феномена съзнание.

Аномална активност на DMN се отбелязва при шизофрения, на последните стадии на която нерядко се развива подобен синдром с религиозна окраска.

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори