Hayabusa-2 тръгва за Земята утре, носи проби от Рюгу

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Японската сонда Hayabusa-2 ще напусне орбитата си около далечния астероид Рюгу и ще се отправи към Земята в сряда след безпрецедентна мисия, носейки проби, които биха могли да хвърлят светлина върху произхода на Слънчевата система.

Министърът на науката и образованието на Япония, Коичи Хагиуда заяви пред репортери във вторник, че дългото пътуване до Земята ще започне на 13.11.2019, като се очаква сондата да донесе ценните проби към края на 2020 г.

Мисията изпрати сондата с размери на хладилник на около 300 милиона километра от Земята, където изследва астероида Рюгу, чието име означава „Драконов дворец“ на японски – препратка към замък на дъното на океана в древна приказка.

През април Hayabusa-2 изстреля уред, който кацна на астероида, за да изкопае материали, които преди това не са били изложени на атмосфера.

Уредът направи перфектно кацане на повърхността на астероида, за да събере пробите, за които учените се надяват, че ще разкрият каква е била Слънчевата система при нейното раждане преди около 4,6 милиарда години.

Продължилата шест години мисия има цена от около 30 милиарда йени (278 милиона долара).

На сондата бяха необходими три години и половина, за да стигне до астероида, но пътуването на връщане трябва да бъде значително по-кратко, защото Земята и Рюгу ще са много по-близо един до друг, поради сегашните си позиции.

Очаква се Hayabusa-2 да кацне и да донесе пробите в пустинята в Южна Австралия, според служители на Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) и Австралийската космическа агенция (ASA).

Сондата е наследник на първия астероиден изследовател на JAXA „Hayabusa“, което на японски означава сокол.

Първата сонда се завърна с проби от прах от по-малък, астероид с формата на картоф през 2010 г., въпреки различни неуспехи по време на епичната си седемгодишна одисея, и мисията беше приветствана като научен триумф.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори