Hayabusa2 носи ценен материал от астероида Рюгу на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Кадър от повърхността на астероида Рюгу
Ивайло Красимиров

В прашния пустинен град Вумера, в южноавстралийската пустиня, учените се подготвят. На 6 декември 2020 г., след шест години в космоса, космическият кораб Hayabusa2 на Агенцията за аерокосмически изследвания на Япония най-накрая ще се завърне на Земята.

Той носи със себе си товар невероятно рядък, ценен и спечелен трудно – най-малко 100 милиграма материал, събран от повърхността на астероида Рюгу. Той ще пусне капсулата, съдържаща пробата, на Земята, а самият космически кораб ще продълж към други астероидни цели.

Завръщането на Hayabusa2 ще отбележи крайъгълен камък в забележителния подвиг на космическата наука, общо пътуване от около 5,24 милиарда километра. Астероидът Рюгу – известен по-рано като 1999 JU3 – е на елиптична орбита, която го пренася точно в орбиталната пътека на Земята около Слънцето и почти до орбитата на Марс.

Планирането на пътуването на Hayabusa2 включва изчисляване на това къде ще бъде астероидът в бъдеще и начертаване на път, който ще отведе космическия кораб там, където е трябвало да премине, като се използва гравитацията на Земята за изблици на ускорение.

След това космическият кораб трябваше да може да се докосне до астероида, два пъти, да събере материал и двата пъти, и да отскочи отново от астероида, преди да се върне обратно до мястото, където ще е Земята, докато пътуването му обратно приключи.

Екипът за събиране на капсулата пристигна в Австралия. Провеждат се репетиции за извличане на капсули и тестове на технологията, която ще се използва за проследяване на входящата капсула.

Този малък товар е изключително ценен. Само една друга мисия успешно е върнала проба от астероид на Земята. Оригиналната мисия на JAXA Hayabusa до астероида Itokawa върна проба на Земята през 2010 г., но устройството за вземане на проби не беше успешно и само няколко микрограма материал бяха транспортирани до дома.

Сто милиграма е абсолютно богатство от материал в сравнение и учените се надяват да могат да провеждат подробни тестове. Тъй като Рюгу е примитивен въглероден астероид, се смята, че той е запазил някои от най-девствените материали в Слънчевата система, относително непроменени (с изключение на известно облъчване), тъй като се е формирал преди около 4,5 милиарда години.

Тази малка извадка, надяват се учените, ще може да даде известна представа за ранните дни на Слънчевата система и формирането и еволюцията на вътрешните скалисти планети.

Очаква се капсулата да слезе между 3,30 ч. и 4,30 ч. ACDT (австралийско централно лятно време) на 6 декември 2020 г., създавайки брилянтна огнена топка, произведена от топлината на навлизане в атмосферата. Специален топлинен щит ще предпази капсулата от температури около 3000 градуса по Целзий.

След отварянето на парашута си, се очаква да кацне в рамките на 100 квадратни километра (40 квадратни мили) регион в защитената зона Уумера (Woomera), изпращайки радиосигнал до екипа за прибиране. След като маякът кацне, този сигнал вече няма да бъде открит от наземните станции, така че хеликоптер ще прелети, за да проследи капсулата.

След като бъде намерена, капсулата ще бъде откарана с хеликоптер до съоръжение за бърз преглед. Там ще се вземат проби от всички газове вътре в контейнера, преди той да бъде поставен в запечатана транспортна кутия и върнат обратно до Япония. Тогава следващият етап от изследователския процес наистина ще започне, тъй като учените започват усърдната работа по изучаване и анализ на скалата.

Междувременно полетът на Hayabusa2 ще продължи. Следващата му спирка ще бъде астероид (98943) 2001 CC21 през юли 2026 г., след което ще продължи към астероид 1998 KY26 за срещата през юли 2031 г.

Тази статия първоначално е публикувана от ScienceAlert.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори