Хеопсовата пирамида е наклонена на една страна, твърдят учени

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова


Прочутата Хеопсова пирамида се оказа не толкова съвършена, колкото сме смятали по-рано – учените са изяснили, че тя е леко наклонена на една страна и че източната ѝ страна е малко по-къса от останалите три, съобщават археолозите от проекта на фондация „Глен Даш“, цитирани от РИА Новости.

Хеопсовата пирамида, едно от седемте оригинални чудеса на света, е била построена в средата на третото хилядолетие пр.н.е. от фараона Хуфу (Хеопс), представител на Четвърта династия на Древното царство, при когото са построени всички „велики пирамиди“ на Древен Египет.

Тази структура с височина 145 метра и ширина 230 метра се смята за една от най-високите и големи постройки, създадени някога от човечеството.

© Dash Foundation / AERA

© Dash Foundation / AERA

Група археолози, спонсорирани от фондацията „Глен Даш“ (Glenn Dash) и ръководени от него лично, вече няколко години изучават тази пирамида и тайните на нейното устройство. Тази седмица учените са представили първите резултати по точните измервания на нейната височина, широчина, наклон и други метрични параметри.

Както разказва Даш, точното измерване на размерите на пирамидата не е толкова проста задача, както може да изглежда на пръв поглед. Във времената на фараоните Хеопсовата пирамида е имала облицовка от варовикови плочи, от които днес практически не е останало нищо поради това, че нейните плочи постоянно са вземани от потомците на египтяните и дошлите племена за построяването на други обекти.

Даш и екипът му са успели да възстановят изгледа на пирамидата в миналото, като изучили как са разположени и как се крепят съхранените варовикови плочи, а също като проследили къде се намира платформата, на която се намира Хеопсовата пирамида. Това им позволило да намерят положението на краищата на пирамидата върху повърхността на Земята и да измерят точното разстояние между тях.

Оказало се, че Хеопсовата пирамида, въпреки мнението на редица историци и инженери, не се явява идеална фигура от математическа гледна точка – западната ѝ страна се оказала с 8-14 сантиметра по-дълга от източната. Благодарение на това пирамидата е леко наклонена настрани, а нейното подножие не се явява идеален квадрат.

От друга страна, подобна точност, както признава Даш, е била поразително постижение за древноегипетските инженери, като се отчита какви инструменти са им били достъпни и колко математика са знаели.

Според инженера подобен резултат е бил постигнат благодарение на това, че поданиците на Хеопс са строили пирамидата, като разчертали земята на квадрати. В полза на това говори фактът, че осите на пирамидата са „обърнати“ на еднакъв ъгъл спрямо линиите север–юг и изток–запад.

Сега Даш и екипът му изучават данните, събрани при измерванията, в надеждата да разберат как древногръцките архитекти са успели да решат тази задача.

„Надяваме се, че в крайна сметка ще успеем да разберем как египтяните толкова точно са „разчертали“ пирамидата и да пресъздадем инструментите и технологиите, които са използвали“, заключава ученият.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори