Хималаите растат между земетресения

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Хималаите растат
Хималаите. Pixabay
Димитър Димитров

Според ново проучване своеобразна подземна рампа, която е част от огромен разлом под Хималаите, изтласква земята нагоре след мощни земетресения.

Учените са проследили линията на разлома, където Индийската плоча се пъхва под Евразийската континентална плоча. Разломът се извива и се превръща в стръмна рампа, която тласка огромни количества земна маса нагоре и по този начин се образуват най-високите планини в света.

Мистериозна геометрия

Инструменти като GPS и сателити, които обикновено се използват за анализиране на разломи, показват точното им движение с течение на времето. Например Хималаите порастват с около 4 мм всяка година в продължение на милиони години. Това е резултат от сблъсъка между Индийската и Евразийската плочи. Част от това напрежение е формирала най-високата планинска верига в света, а останалата част се отделя чрез мощни земетресения. Но все още не е ясно колко е голям мащабът на действие на този разлом. Изследователите са установили, че разломът между двете плочи се измества с около 2 см на година.

Благодарение на тези изчисления геолозите са забелязали някои тенденции. Например най-плоските разломи обикновено причиняват големи и обширни земетресения, докато извитите и взаимно свързани разломи са причина за серии от по-малки земетресения.

Изследователите пресметнали, че ужасяващото земетресение от 2015 г. е преместило град Катманду с 1.5 м на юг и го е повдигнало с 60 см. Най-високият връх в света, Еверест, пък се е смалил с 2.5 см.

Изследователите стигнали до извода, че все пак земетресението не е освободило цялата натрупана енергия и е напълно възможно в скоро време да станем свидетели на също толкова силни земетресения в региона.

Ако някой реши да се движи по разлома, трябва да тръгне от повърхността в Индия, да се спусне рязко навътре в земята под Непал и след това ще достигне широка равнинна местност с плавен наклон. Оттам започва стръмна рампа, която достига до 25 км дълбочина. Сблъскването на тази рампа с Индийската плоча е причината планинската верига да става по-висока с времето.

По-доброто разбиране на геометрията на разломите, ще помогне на геолозите да научат повече за природата на земетресенията, както и за всички фактори, които влияят на размерите на планинските вериги.

Откритията са публикувани в сп. Nature Geoscience.

Live Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори