Хобитите все пак са били отделен вид хора

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пещера на остров Флорес, в която са открити фосили на Homo floresiensis.
Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Анализ на устройството на резците на прочутите и противоречиви „хобити“ от индонезийския остров Флорес сочи че тези необичайни хоминиди са били отделен вид хора, а не изродени кроманьонци с дефекти на развитието.

Това става ясно от статия, публикувана в сп. PLoS One.

Останките от древни хора, които медиите почти веднага нарекоха „хобити“, са открити на индонезийския остров Флорес през 2003 година. Година по-късно екипът на Майкъл Моруд представи пред света череп и почти пълен скелет на древния човек с ръст един метър.

Моруд и колегите му обявиха находката си за нов вид хора, получили името Homo floresiensis. Първоначално палеонтолозите смятали, че флореските хора са били потомци на Homo erectus. Благодарение на феномен, наречен островна джуджевидност, за милиони години изолация тези древни хора постепенно се изродили и превърнали в хобити, чийто мозък бил три пъти по-малък, отколкото на съвременните Homo sapiens.

Отсъствието на нови вкаменелости накарало мнозина учени да смятат, че хобитите са били обикновени хора, които се превърнали в джуджета поради вродени уродства. Като причини учените назовавали микроенцефалия, синдром на Ларон, кретенизъм и много други нарушения в развитието. Това, разбира се, не променило мнението на привържениците на хобитите и те продължили да ги наричат Homo floresiensis.

Йосуке Кайфу (Yousuke Kaifu) от Токийския университет и неговите колеги открили нови доказателства, че хобитите все пак са били отделен вид хоминиди, като изучили структурата на техните зъби и ги съпоставили с резците на кроманьонците и Homo erectus.

© John Gurche

© John Gurche

Както показал анализът, зъбите на Homo floresiensis са били устроени значително по-просто, отколкото при нас. Като цяло зъбите на хобитите са били по-близки по устройство към зъбите на Homo erectus, отколкото към кроманьонците, което говори, че те се явяват отделен вид, породен от „островната джуджевидност“, а не на необичайна популация кроманьонци.

Както признават учените, подобни изводи едва ли ще убедят привържениците на хипотезата, че хобитите не са били отделен вид хора. Затова в бъдеще може да се очаква ново разгаряне на този палеонтологичен спор, заключава РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори