Хората ще изчезнат до 100 години, смятал знаменит учен

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Проф. Франк Фенер. AdelaideNow
Димитър Димитров

Прочутият австралийски вирусолог проф. Франк Фенер (Frank Fenner), който е в основата на унищожаването на едрата шарка, e предрекъл, че човечеството ще изчезне до 100 години. Причините са пренаселеността, унищожаването на природата и климатичните промени.

Homo sapiens няма да може да преживее демографския взрив и необузданата консумация. Наред с хората ще изчезнат и много други видове. Въпреки че не е искал да звучи песимистично, известният учен решил, че няма какво да се направи. Прекалено е късно, защото в ерата на индустриализацията сме повлияли повече на Земята, отколкото сблъсък с комета или ледена епоха, от който и да било период в историята на планетата. Проф. Фенер сметнал също, че това е едва началото на климатичните промени.

„Ще преживеем същата съдба като хората от Великденските острови“, добавя той. „Повече хора означава по-малко ресурси… ще има повече войни за храна.“

Великденските острови са известни с огромните каменни статуи. Полинезийците се нанесли там, и населението им започвало да се покачва бавно в началото, но след известно време хората пренаселили острова. Цивилизацията им започнала да се срива в началото на XVII век, а към средата на XIX на практика вече били изчезнали. Еволюционният биолог Джаред Даймънд (Jared Diamond) казва, че приликите между това, което се е случило на Великденските острови и това, което се случва на планетата в наши дни, са „смразяващо явни“.

Въпреки всичко не трябва да се настройваме песимистично. Проф. Стивън Бойдън (Stephen Boyden) се надява, че хората ще обърнат внимание на тези проблеми и ще направят революционни промени. „Има някаква надежда, струва си да работим върху решаването на проблема. Имаме научните знания, но не и политическата воля“, добавя Бойдън.

Знаменитият вирусолог проф. Франк Фенер почива на 95-годишна възраст през 2010 година, а оригиналната статия е публикувана в The Australian.

Phys

 

Категории на статиите:
Гледна точка

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори