Мазето на Фродо: Тайна галерия в пещерата на хобита

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пещера на остров Флорес, в която са открити фосили на Homo floresiensis.
Wikimedia Commons
Антония Михайлова

В пещера на индонезийския остров Флорес, където бяха открити предизвикалите много спорове останки на човека хобит, учените са намерили нова, неизвестна досега зала.

Ако и тук бъдат открити останки на Homo floresiensis, антрополозите ще могат да решат окончателно бил ли е флореският „хобит“ обикновен човек, страдащ от синдром на Даун, или друга болест, или той е представител на вид хора джуджета.

За находката става ясно от сп. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, а накратко за нея разказва New Scientist.

Костите на флореския човек са открити през 2003 година в скалната пещера Лиан Буа. Сред множеството останки учените са открили един практически пълен скелет (LB1), получил прозвището Хобит. Досега сред антрополозите няма съгласие дали това е джудже, възникнало на основата на Homo erectus в условията на островната изолация, или LB1 е патологичен Homo sapiens (пигмей, микроцефал). Изследването на нови останки би могло да помогне в решаването на този спор, но търсенето в Лиан Буа все още не се е увенчало с успех.

© John Gurche

© John Gurche

И все пак австралийският геолог Майкъл Гаган (Michael Gagan ) и колегите му се натъкнали на тесен проход в далечен ъгъл, докато оглеждали пещерата през 2006 г. Като минали през него, учените открили нова зала – Лиан Бавах („долната пещера“) с размери 23 х 24 метра и височина 5 метра (двойно по-малка от Лиан Буа).

Досега учените са разкопали горните слоеве в Лиан Бавах. Там се разкрили кости на животни и каменни оръдия на възраст няколко хиляди години (очевидно те са използвани вече от хора от съвременен тип).

Но в по-дълбоките слоеве на пещерата учените се надяват да открият кости на флореския човек. Надежда на изследователите дава това, че в продължение на значителен период от последните 200 000 години местните жители по-лесно може да са прониквали в Лиан Бавах през предния вход, който сега е затрупан с камъни.

Освен това долната хронологична граница на останките от първата пещера е 100 000 години, докато Лиан Бавах може да разкаже за по-древно минало и вероятно – за произхода на флореските хобити.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори