Искам да съм първи, мен ме посочете!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Mars One
Антония Михайлова

Проектът Mars One анонсира списъка с кандидати, които могат да създават първата човешка колония на Червената планета през 2025 година. Сега за еднопосочен билет към Марс се борят 1058 души от цял свят.

По такъв начин организаторите на конкурса са отхвърлили 99,5% от кандидатурите, тъй като за участие в първия тур заявки подадоха повече от 200 000 души.

След пресявката става ясно, че от 1058 души 586 са мъже, а останалите 472 са жени. Може да се каже, че към проекта Mars One най-заинтересувани са хората на възраст от 26 до 35 години (те са 415 от кандидатите), около 25-те години са 357 души. На възраст 36 и повече са 286. Любопитно е, че максималната възраст на участник, преминал първия подбор, е 81 години. През 2025 години той ще е на 90 години…

Повечето от кандидатите работят, 81 души нямат препитание, а още 164 още се обучават. Както очакваха от холандската компания, хората с висше образование в списъка са повече от необразованите. Така със степен бакалавър например са толкова, колкото и без степен (около 350 души), но сред кандидатите има 159 магистри и дори доктори на науката (40 души).

Най-голям интерес към проекта са проявили жителите на Северна и Южна Америка, следвани от европейци, азиатци и африканци. Петицата се затваря, колкото и да е странно, от жителите на Океания. Ако се разделят кандидатите по страни, то най-много кандидати има сред американците (297), следвани от канадци, индийци и руснаци. В десетката влизат още Австралия, Китай, Великобритания, Испания, ЮАР и Бразилия.

Както отбелязва един от основателите на проекта – Бас Лансдорп, в официално съобщение, избраните 1058 души ще дадат на организаторите първата представа как ще изглежда човешката колония на Червената планета.

„Много ни е приятно, освен това сме поразени колко хора са попълнили анкетата на нашия сайт – казва Ландсорп. – Но, оказа се, не е толкова просто да изберем от 200 000 души тези, които физически и морално са готови да станат първите земни посланици на Марс, от тези, които възприемат мисията, да речем, по-малко сериозно. Дори имахме няколко претенденти, които са се снимали голи в своите кандидатури.“

По какви критерии са избирали първите финалисти създателите на проекта? Първо, всички кандидати са заявили, че са достатъчно съобразителни и креативни (че къде в Космоса без това?), здрави, психически устойчиви и физически силни. Никой от бъдещите покорители на Червената планета няма да се върне на Земята, затова трябва да бъде готов предварително да разглежда Марс като свой бъдещ, макар и не особено гостоприемен дом.

Полетът на друга планета е свързан с високи рискове, дори ако инженерите са отчели всички възможни нюанси. Той ще продължи няколко месеца, през което време членовете на екипажа ще бъдат затворени в доста ограничено пространство в кораба. Само точното виждане на задачите и целите, умението да работи в екип ще помогне на човека да преодолее всички възникващи трудности, сигурни са създателите на проекта Mars One.

Колкото до възрастта на участниците, то, както разбрахме всички, ограничението е 18+. Горна граница няма, долната е наложена от съществуващите в повечето страни закони, даващи на човека право да се смята за пълнолетен и отговарящ за постъпките си. Никой участник не може да си позволи лекарствена, алкохолна или никотинова зависимост. Сред другите изисквания е зрение 100% (може коригирано с очила или лещи), ръст между 157 и 190 см, кръвно налягане, не по-високо от 140/90 в спокойно състояние. Работният език на мисията е английският.

Всички желаещи, отпаднали на първия тур, както и хората, които не са успели да предложат кандидатурите си до края на август 2013 г., ще могат да подадат заявки в бъдеще. Подборите ще се правят по-късно, макар точните дати още да не се споменават от организаторите.

„Американският астронавт Клейтън Андерсън 15 пъти е получил отказ от НАСА за полет в Космоса, но през 2007 година той стана един от членовете на совалката „Атлантис“, отправил се към МКС. Той доказа на всички, че вратата никога не се затваря напълно“, коментира Бас.

Какво очаква 1058-те „щастливци“ по-нататък? Преди да им бъде предоставена честта да станат първите колонизатори на Червената планета, им предстои да преминат доста изпитания, тестващи физическите и емоционалните им възможности, както и работата в екип. Какви тестове точно ще преминат останалите участници в следващите две години, ще разберем съвсем скоро.

Детайлите ще станат известни, когато медиите, получили права за транслация, започнат да излъчват първите репортажи от мястото на събитието. Планира се на финала да останат шест групи по четирима души, които ще се борят помежду си за правото да заминат за Марс. Окончателният избор ще бъде направен от зрителско гласуване.

„Надяваме се да разберем каква е мотивацията на хората, готови да извършат тази гигантска крачка за цялото човечество. Това е етапът, когато на всички кандидати и организатори на Mars One им става наистина интересно да участват в процеса“, коментира Норбърт Крафт, главен медицински специалист на проекта.

„Предполагаме, че много от нашите кандидати ще станат известни личности в своите градове и в много случаи – в собствените си страни. Става все по-любопитно и любопитно“, подгрява интереса Лансдорп.

Първият отпечатък от човешки крак на Марс и животът на членовете на екипажа ще вдъхновяват поколенията за велики дела, за следващото покоряване на Близкия космос. Именно интересът на обикновените хора ще помогне за финансирането на пилотирана мисия на Марс, подчертават организаторите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори