Италианци откриха тайната на дълголетието

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова

В италианския регион Кампания е разположен неголямо населено място с рекорден брой дълголетници – 20% от жителите му са отбелязали 110-годишнина и не се оплакват от здраве. Учените търсят тайната на този феномен.

Малкото градче Ачароли (Acciaroli), разположено на средиземноморското крайбрежие в италианската провинция Салерно, привлича туристите с чисти плажове – за своето качество те са удостоени с престижната награда „Синьо знаме“.

Учените са озадачени от феномена на тяхното дълголетие – 300 души от 1500, живеещи в Ачароли, са прекрачили 110-годишната граница. Това е невероятно висок показател. За сравнение в САЩ средната продължителност на живота е 78 години и само 0,02% от населението доживяват до сто години.

Загадката изглежда особено неразрешима, като се отчита, че жителите на Ачароли не се явяват привърженици на здравословния начин на живот – мнозина от тях пушат и имат наднормено тегло. Заниманията със спорт тук не са особено популярни – вместо това местните прекарват времето си в кафенето и си пийват и винце.

Рекордното дълголетие не може да се припише само на отличната екология или географското разположение на градчето – свежият морски въздух и зеленина са характерни за много италиански региони. Същото може да се каже и за средиземноморската кухня – нейните привърженици живеят не само в Ачароли.

От много години вече медиците вземат кръвни проби и провеждат ДНК тестове на жителите на невероятното градче, но точен отговор на поставения въпрос все още няма.

Впрочем учените са открили неголяма разлика в храненето на италианските дълголетници – при приготвяне на храна те обилно използват розмарин, а вторият по популярност продукт е аншоата.

Но не бива да се мисли, че всеки, който включи тези съставки в своето меню, автоматично ще надживее сто години. Специалистите все повече клонят към версията за гените, които се предават от поколение на поколение.

Категории на статиите:
Животът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори