Изключителни кадри от ледения кратер Корольов на Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Летящият над студените северни части на Марс сателит Марс Експрес, е заснел образи на кратера Корольов широк към 80 км и пълен с лед.

Кратерът Корольов е особено привлекателна гледка, не само защото е добре запазен кратер, получен след удар с космически обект, но и защото е пълен с дълбок около 2 км лед през цялата година.

Стартирала преди 15 години от Европейската космическа агенция (ESA), програмата Марс Eкспрес често се фокусира върху ледниците и леда в марсианските полярни региони.

Ледът в кратера Корольов е устойчив на топене и през по-топлите летни сезони, защото огромното ледено поле създава „студен капан“, обясняват от ЕSА. Когато въздухът се движи над кратера, той се охлажда и пада надолу, изграждайки някакъв вид хладен „щит“ над леда. Така че, дори и сезоните да се променят, Корольов продължава да е пълен с лед. Повечето марсиански кратери, дори и в по-хладните региони, не остават пълни с лед целогодишно.

Кратер Корольов, Марс

Кратер Корольов, Марс

Тъй като Марс Експрес обикаля над Червената планета, той прави снимки на различни ивици от нейната повърхност и след това изпраща снимките на Земята.

След това учени от ESA комбинират изображенията, събират ги заедно, за да изградят огромна картина на различни марсиански райони, сухи езера и области със замръзнала вода.

Изображенията на кратера Корольов, които виждате тук, са композиции от пет различни снимки, всяка от които е направена по време на отделна обиколка на Марс.

Програмата Марс Експрес продължава активно да действа и да заснема червения марсиански терен, като предава наистина брилянтни изображения обратно на Земята.

Кратер Корольов, Марс

Кратер Корольов, Марс

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори