НАСА казва, че пръстените на Сатурн изчезват

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сатурн губи пръстените си: от всички планети в нашата Слънчева система, Сатурн може най-лесно да бъде разпознат. Това е така заради емблематичните му пръстени, които позволяват да открием Сатурн за миг. Но ако учените от НАСА имат право, всъщност може би наблюдаваме най-привлекателната характеристика на планетата да изчезва точно пред очите ни.

В нов видеоклип от НАСА Goddard обясняват, че докато ние винаги сме виждали Сатурн с характерните му пръстени, самите пръстени са доста нови. Предположенията са, че пръстените са на възраст под 100 милиона години. Според учените от НАСА, пръстените са нова характеристика на планетата и няма да съществуват дълго.

Пръстените се състоят предимно от замръзнала вода и те активно и постоянно изхвърлят огромно количество лед към планетата. Скорошно проучване установи, че всяка секунда падат по около 10 тона материал и с течение на времето това ще остави пръстените напълно безцветни и сухи.

Сега частиците, които образуват пръстените, са бомбардирани от слънчевата радиация и, както обясняват от НАСА, облаци от плазма от сблъсъци с космически скали. Това са тези взаимодействия, които „хващат“ космически скали в магнитното поле на планетата и впоследствие ги изтеглят надолу към повърхността й чрез гравитацията.

Изчисленията на НАСА за количеството на наличния материал в пръстените, съчетано с данни за това колко от него пада, сочат, че пръстените ще изчезнат напълно в рамките на около 300 милиона години. Подобна времева линия от наша гледна точка е огромна, но е факт, че Сатурн бързо се насочва към друга фаза от живота си, без пръстени и това е доста интересно.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори