Изненадваща прогноза: населението на Земята няма да расте към края на века

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Pixabay.com
Ивайло Красимиров

Глобалният прираст на населението почти ще се спре до края на века, показва нов анализ на изследователския център Пю (Pew).

В момента населението на света е над 7,7 милиарда души и от 1950 г. насам се увеличава между 1% и 2% всяка година, според проучвания на центъра Pew.

До 2100 г. експертите от изследователския център предвиждат населението да достигне около 10,9 милиарда души и да нараства с по-малко от 0,1% годишно, се казва в ново изследване на Центъра.

Това се дължи най-вече на намаляващия брой на децата, родени в световен мащаб, се казва в анализа, въз основа на данни от доклада на Обединените нации „Перспективи за световното население за 2019 г.“

Докладът на ООН установява, че глобалните равнища на раждаемост ще бъдат по-ниски от „коефициента на плодовитост на заместване“ или броя на ражданията на една жена, които ще запазят населението в същия размер, като заместват хората, които умират.

Сегашният коефициент на плодовитост на заместване е 2.1 раждания на жена, което е по-малко от сегашния глобален коефициент на раждаемост от 2.5 раждания на жена. До 2100 г. се очаква глобалният коефициент на плодовитост на заместване да спадне до 1,9 раждания на жена.

Нещо повече, докладът на ООН установява, че средната глобална възраст, до която живеят хората, ще се увеличи до 2100 г. Между 2020 и 2100 г. хората на 80 и повече години ще се увеличат от сегашните 146 милиона на 881 милиона. В Латинска Америка и Карибите ще живеят най-старите хора в света до 2100 година, прогнозират от Изследователския център Pew.

Само в Африка се очаква да има силен прираст на населението до края на века, увеличавайки се от 1,3 милиарда души през 2020 г. до 4,3 милиарда души през 2100 г.

Междувременно населението на Европа се очаква да достигне връх през 2021 г., а след това до края на века населението в Европа и Латинска Америка ще намалява.

Населението на Азия ще се увеличава до 2055 г., след това и там ще намалява. Прогнозите са населението на Северна Америка да продължи да нараства, но най-вече поради миграцията в района, според доклада на ООН.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Антропология · Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори