Извънземни има, но Бог не им е пращал Спасител

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Ватиканът коментира откритието на втора Земя

Директорът на ватиканската обсерватория Спекола (Specola Vaticana) отец Хосе Фунес направи коментар по повод неотдавнашната сензация – откриването на планета, подобна на нашата, която астрономите нарекоха „братовчедката на Земята“.

Така наречената Земя 2 е планетата Kepler 452b, на 1400 светлинни години от нас. Тя е малко по-голяма от нашата планета, върти се около звезда, подобна на нашето Слънце, в така наречената обитаема зона. Тоест на комфортно разстояние от своето светило – там, където не е нито много горещо, нито много студено, а водата е основно в течно състояние. Точно като на Земята.

Годината на Земя 2 продължава 385 дни и е открита благодарение на космическия телескоп „Кеплер“.

В статия на отец Фунес в изданието L’Osservatore Romano (официалният печатен орган на Ватикана) главният астроном на Светия престол не отрича, че на братовчедката на Земята може да съществува живот, включително разумен. Тоест не сме сами във Вселената. Подобни думи папския астроном е изричал неведнъж.

През 2008 година същият ватикански вестник публикува статия на Фунес със заглавието „Извънземните са наши братя“, в която обявява, че може да се съвмести вярата в Бога и в разумния живот на други планети. Едното не противоречи на другото. Още тогава ученият допуска съществуването на извънземни, включително изпреварили ни по развитие. Те са сътворени от Бога, който е един за цялата Вселена.

„Както на Земята е представено велико многообразие от същества, то някъде може да има и други, създадени от Бог, включително разумни. Не ни е работа да ограничаваме творческата Му свобода“, казва астрономът.

Фунес дава за пример свети Франциск от Асизи, който смятал всички земни творения за наши братя и сестри. „Защо хората да не се отнасят по същия начин и към извънземните? Като към братя. Тъй като и те са част от Божествения замисъл“, казва Фунес.

През 2008 година ученият твърди, че извънземните наравно с хората могат да разчитат на изкупление на греховете и на спасение, но не в лицето на Исус Христос. „Откриването на друг разумен живот не означава, че трябва да има друг Исус. Инкарнацията на Божия Син, случила се в историята на човечеството, е уникално явление във Вселената.“

Комсомолская правда

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Разни хора

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори