Juno стигна гравитационните владения на Юпитер

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Космическият апарат Juno („Юнона“) стигна областта от космическото пространство, зад която гравитационното привличане на Юпитер е много по-силно от привличането на Слънцето и другите тела от Слънчевата система.

До пристигането на апарата при най-голямата планета от нашата система остава малко повече от месец – сигналът за влизането на изчислена орбита се очаква на 5 юли в 6:35 часа московско време, съобщава Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Както отбелязва Рик Найбакън (Rick Nybakken), ръководител на мисията Juno, именно от този момент гравитацията на Юпитер ще управлява траекторията на апарата. Смущенията от орбитите на други небесни тела може да се смятат за незначителни.

Апаратът Juno беше изстрелян на 5 август 2011 година от Кейп Канаверал. На 6 май той се е намирал на 31 милиона километра от Юпитер и се е движил към него със скорост около шест километра в секунда.

При пристигането край газовия гигант Juno ще включи двигателите си за 35 минути и ще проведе корекция на скорост почти половин километър в секунда. След това сондата в продължение на 2 години ще извърши 37 обиколки около газовия гигант, като се сближи с облачните слоеве от неговата атмосфера на разстояние до 5000 километра.

Juno вече има няколко важни постижения. Той е първият апарат, който използва енергията на Слънцето на такива огромни разстояния от звездата. Слънчевите батерии на сондата са най-големите от използваните в междупланетните апарати. С пристигането на Юпитер Juno ще стане първият апарат, който ще заснеме северния и южния полюс на планетата, а също вторият изкуствен спътник на газовия гигант в историята след „Галилео“.

Целта на мисията е анализ на атмосферата, на магнитното и гравитационното поле на Юпитер, полярните сияния и изследване на газови проби. За тази цел на борда на апарата има редица научни уреди. Учените отбелязват, че сондата е снабдена и с цветна камера телескоп, предназначена за заснемане на повърхността, но високата радиация може да я повреди. И все пак очаква се, че тя ще издържи поне осем обиколки около планетата.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори