Юпитер и Сатурн ни предлагат рядък спектакъл

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

За първи път от средновековието Юпитер и Сатурн ще станат толкова близко един до друг на нощното небе, че ще изглеждат като блестящо ярка „двойна планета“. На зимното слънцестоене, 21 декември, двете най-големи планети на Слънчевата система ще бъдат видимо една „върху“ друга на западното небе.

В северното полукълбо, може да се наблюдава тази планетарна връзка в югозападното небе, малко след полунощ. Ако сте чакали да извадите телескопа си, това може да е идеалната възможност. Дори да имате аматьорски телескоп, може да успеете да видите Галилеевите луни, лентите на Юпитер и пръстените на Сатурн, всичко това в един невероятен изглед.

Но не чакайте твърде дълго, защото планетите ще се потопят под хоризонта скоро. Няма да се види подобна връзка отново чак до 15 март 2080 г.

При онова, което астрономите наричат ​​„Велика връзка“, или среща на двата най-големи свята в Слънчевата система, планетите ще изглеждат перфектно подравнени от гледна точка на Земята и ще бъдат отдалечени само на 0,1 градуса (това е само една пета от диаметъра на Луната). За последен път Юпитер и Сатурн се появяват толкова близо през 1623 г., само 14 години след като Галилей прави първия си телескоп и открива спътниците на Юпитер.

Истинското изравняване на тези два газови гиганта от Слънчевата система се случи преди няколко седмици, но от гледна точка на Земята, тъй като тя бързо обикаля около Слънцето, Юпитер и Сатурн ще изглеждат все по-близо един до друг през следващите три седмици.

Вече може да се види, че планетите са близо една до друга и залязват по-късно през нощта, така че ще имате достатъчно възможности да проследите напредъка на сближаването им.

Юпитер е на пет пъти по-голямо разстояние от Земята, отколкото Земята се намира от Слънцето – огромните 774 милиона км. Сатурн е почти на двойно по-голямо разстояние.

Вашият рожден ден на Юпитер ще се случва веднъж на 12 земни години и веднъж на всеки 30 на Сатурн. С тази скорост Юпитер се изравнява със Сатурн на всеки 20 години в орбиталната равнина на Слънчевата система, създавайки връзка, гледана от Земята. Но тези връзки не винаги изглеждат толкова близки, колкото тази година.

Германският астроном Йоханес Кеплер предполага през 1614 г., че близостта между Юпитер и Сатурн, наблюдавана през 7 г. пр. Н. Е. може да е това, което тримата мъдреци в „Рождество Христово“ наричат Витлеемската звезда. Дали известната „Коледна звезда“ е била истинско астрономическо събитие, като планетарна връзка или комета, остава загадка.

Юпитер и Сатурн не са единствените планети, които редовно се подреждат. През 2015 г. Венера и Юпитер бяха на разстояние, изглеждащо от Земята едва една трета от градуса.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
·
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори