Как да сварите яйце с жълтъка отвън (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Не можеш да направиш омлет, ако не разбиеш яйцето – тази сентенция се приписва на героичния френски монархист Франсоа Шарет. Нютон, Кориолис и „Популярная механика“ могат да поспорят с него.

Имало едно време един журналист, който си имал кокошчица. Снесла кокошчицата едно яйчице. А на журналиста му се искало то да е златно. И решил да го оцвети отвътре, без да разбива черупката, с помощта на центробежната сила.

Физичните основи на този опит са пределно прости. Жълтъкът е по-плътен и тежък от белтъка – в това може да се убеди всеки, който поне веднъж си е варил яйца. Ако с достатъчна скорост се върти яйцето около неговата ос, под действието на центробежната сила жълтъкът започва да се придвижва към черупката, като постепенно прониква в белтъка.

В резултат те се смесват и стават неотличими един от друг, а когато сварите и обелите яйцето, ще получите забележителен омлет във формата на яйце.

Именно такъв резултат е постигнал този герой и повярвайте – за тази цел му били необходими железни нерви и много, много търпение!

Теоретично в този опит има и „висш пилотаж“: ако се върти нещастният продукт достатъчно бързо и достатъчно дълго, в крайна сметка целият жълтък ще се концентрира край черупката, като измести белтъка в центъра на яйцето.

С други думи, жълтъкът и белтъкът ще разменят местата си. Такива висоти във въртенето едва ли ще можете да постигнете, но ако успеете, чакаме снимки и видео.

Тайната на успеха

Всичко си опира до яйцата. Тези, които се продават в магазина, са прекалено плътни, затова дори „чорапената центрофуга“ не е в състояние да промени тяхната структура. Но големите домашни яйца, които можете да си купите на пазара, са достатъчно течни, за да сполучите в този опит.

Бъдете внимателни при варенето – черупката може да се счупи и яйцето да изтече.

Ето как се прави и успех!

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори